FAVV roept eieren terug na 70-tal gevallen van salmonella
nieuwsHet Federaal Voedselagentschap (FAVV) roept eieren van Depo-EI CV terug omdat ze mogelijk besmet zijn met salmonella. Dat meldt het FAVV donderdag. Uit onderzoek van het FAVV, het Departement Zorg en Sciensano blijkt intussen dat er een 70-tal salmonellabesmettingen gelinkt worden aan de consumptie van eieren.
In de terugroepactie gaat het om vrije-uitloopeieren met de stempelcode "1-BE-306401" en met een houdbaarheidsdatum tussen 27 januari en 24 maart. De eieren zijn verkocht in verschillende verkooppunten. Wie dergelijke eieren heeft gekocht, krijgt het advies om die niet op te eten en ze terug te brengen naar de winkel voor een terugbetaling.
De eieren zijn volgens het FAVV mogelijk besmet met salmonella. Wie zelf besmet wordt met salmonella, krijgt vaak maag- en darmklachten. De klachten bestaan meestal uit diarree, buikkrampen, misselijkheid en braken. Ze gaan meestal na drie tot zeven dagen vanzelf voorbij. In sommige gevallen kan een besmetting ernstigere gevolgen hebben, zoals uitdroging of een bloedvergiftiging.
Van tracering tot recall
De terugroepactie is geen toeval. Volgens het FAVV, het Departement Zorg en Sciensano zijn er tussen begin dit jaar en 17 februari 67 salmonellabesmettingen bevestigd, vooral in Vlaanderen. Uit onderzoek is gebleken dat de consumptie van eieren de gemeenschappelijke factor bleek. "Het FAVV startte daarop een tracering en ging ter plaatse bij een legbedrijf om stalen te nemen. Hierin werd dezelfde salmonellastam teruggevonden als bij de patiënten, waardoor de vermoedelijke bron nu bevestigd is", luidt het.
Volgens Hélène Bonte van het FAVV kan de salmonellabacterie zowel in de eieren als op de schaal worden teruggevonden. "Het is daarom belangrijk om dit product goed te verhitten voor consumptie en de handen regelmatig te wassen tijdens het koken en vooral na het breken van de eieren", aldus Bonte.
Joris Moonens van het Departement Zorg dankt de patiënten die hebben meegewerkt aan het onderzoek. Die deelname is belangrijk om uitbraakonderzoek te kunnen doen. "We hopen dat alle zieke patiënten er snel helemaal bovenop zijn", aldus Moonens.

Bron: Belga