header.home link

FAVV hervormt keuring en herwaardeert controleurs

24 december 2021

Het federaal Voedselagentschap (FAVV) heeft een memorandum afgesloten met de dierenartsen en de betrokken sectoren, om de inspectie te hervormen en de opdrachthouders te herwaarderen. Dat meldt federaal landbouwminister David Clarinval (MR).

Lees meer over:
VIONadriaens-slachtproces-traceerbaarheid-7-1250

Met het memorandum wil het Voedselagentschap het huidig keuringsysteem hervormen “om de efficiëntie te verhogen en nieuwe perspectieven te integreren”. Dat wil het FAVV doen door zijn zelfstandige inspecteurs en dierenartsen vanaf april beter te verlonen. Hun vergoeding gaat er met 6,1 procent op vooruit, boven op de index. Op 1 januari 2023 komt daar nog eens 1,9 procent bovenop.

Daarnaast krijgt het Voedselagentschap middelen om een 'orgaan van onafhankelijke deskundigen' op te richten. In derde instantie moet er tegen eind 2022 een uitgebreid pakket aan maatregelen worden ontwikkeld rond controles. Zo moet er gesleuteld worden aan de frequentie van de inspecties. De controles worden ook verscherpt en de sancties geharmoniseerd. Voor kleine bedrijven wordt de drempel voor erkenningen verlaagd.

We hebben nu alle troeven in handen om de keuring te moderniseren en te optimaliseren

Herman Diricks - Gedelegeerd bestuurder FAVV

Bij deze hervorming werden alle stakeholders betrokken, zo benadrukt Herman Diricks, gedelegeerd bestuurder van het FAVV. “Door die samenwerking hebben we ervoor gezorgd dat er niet alleen een oplossing is op de korte termijn. We hebben nu alle troeven in handen om de keuring te moderniseren en te optimaliseren”, stelt hij.

Ook minister Clarinval is verheugd over dit akkoord. “Het wordt eindelijk mogelijk om de functie van onafhankelijke dierenartsen op te waarderen en het beroep aantrekkelijker te maken”, stelt hij. En dat stemt ook de Belgische dierenartsenorganisaties UPV en VeDA tevreden. “De dierenarts in opdracht is voor het Voedselagentschap een uiterst belangrijke schakel in de keten om 100 procent voedselveiligheid in het hele land te garanderen. Met de gespreide verhoging van hun honoraria erkent men de intensieve dagelijkse investeringen van de dierenartsen die verantwoordelijk zijn voor de slachthuizen, maar ook voor de certificering en de kwaliteitscontrole.”

FEBEV, de sectorfederatie van de Belgische vleessector, erkent dat dit samenwerkingsakkoord essentieel is om de hele productieketen te verzekeren. “Een correcte vergoeding maakt daar deel van uit. We zijn als sector tevreden dat ook inhoudelijk rekening gehouden werd met de verzuchtingen van de sector waarbij een duurzame samenwerking tussen betrokken partijen voor ons een conditio sine qua non was”, besluit Michael Gore, gedelegeerd bestuurder van FEBEV.

memorandum favv clarinval

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek