Brabantse plattekaas komt uit Frankrijk

nieuws
De Brabantse plattekaas van Campina lijkt een echt streekproduct te zijn, met op de verpakking een Brabants trekpaard dat door een veld ploegt. Maar bij nader inzien wordt de plattekaas niet in Brabant, maar wel in Frankrijk gemaakt. "Wie echte garanties wil over oorsprongsvermeldingen kiest best voor een erkend streekproduct", reageert VLAM.
13 mei 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:08
Lees meer over:

De Brabantse plattekaas van Campina lijkt een echt streekproduct te zijn, met op de verpakking een Brabants trekpaard dat door een veld ploegt. Maar bij nader inzien wordt de plattekaas niet in Brabant, maar wel in Frankrijk gemaakt. "Wie echte garanties wil over oorsprongsvermeldingen kiest best voor een erkend streekproduct", reageert VLAM.

"De reden dat we spreken over Brabantse plattekaas, is dat deze vroeger gemaakt werd in een fabriek in Rotselaar", verduidelijkt Sarah De Meester van Campina. "Campina heeft die destijds verkocht. De mensen kenden het product echter als 'Brabants', en dus bleef de naam behouden. Het recept is ongewijzigd gebleven, aan de plattekaas zelf is in al die jaren niets veranderd. Ik kan de liefhebbers dus geruststellen".

Campina is niet het enige bedrijf dat zich op het eerste gezicht bezondigt aan misleidende oorsprongsbenamingen, stelt Het Laatste Nieuws vast. De feta van het merk Patros die verkocht wordt in Delhaize, komt uit Duitsland. Op de verpakking staat nochtans een schapenhoeder, en een lucht in dat typisch Griekse blauw. De Bulgaarse yoghurt wordt dan weer in België vervaardigd. Hallo, Test-Aankoop?

"Het is een zeer complexe materie", reageert Ivo Mechels. "Herkomstnamen mogen gebruikt worden als een product 'op de wijze van' gemaakt is. Zolang de producent correct vermeldt waar het product gemaakt is, is er geen probleem. Maar voor bepaalde producten zijn de regels een stuk strenger. Zo moet sinds de dollekoeienziekte op rundvlees heel precies vermeld worden waar het dier gekweekt en geslacht werd. En dan zijn er ook nog de beschermde streekproducten". 

Zo dragen Vlaamse erkende streekproducten het label streekproduct.be. Daarnaast zijn er ook Europees erkende streekproducten, die dezelfde oorsprongsgarantie bieden. Denk maar aan de Geraardbergse mattentaart.

Bron: Het Laatste Nieuws

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek