Misleidende milieuclaims op productetiket voortaan verboden in Europa

"Milieuvriendelijk", "natuurlijk", "biologisch afbreekbaar", "klimaatneutraal", "eco", enz. Het is voortaan verboden om zulke milieuclaims te voorzien op producten als die ongegrond zijn. Het Europees Parlement heeft woensdag een nieuwe richtlijn in die zin goedgekeurd.

17 januari 2024  – Laatst bijgewerkt om 17 januari 2024 18:00
Lees meer over:
winkelmandje winkelkar supermarkt

De Europese wet, die in de verschillende lidstaten nog in nationale regelgeving zal moeten worden omgezet, werd goedgekeurd met een kamerbrede meerderheid van 593 stemmen voor, 21 tegen en 14 onthoudingen. Hij is in de eerste plaats bedoeld om de etikettering van producten duidelijker en betrouwbaarder te maken.

Niet alleen wordt een aantal als problematisch beschouwde marketinggewoonten rond greenwashing toegevoegd aan de lijst met verboden handelspraktijken, ook wordt het gebruik van duurzaamheidskeurmerken beter gereguleerd. Die zullen voortaan op officiële certificeringsregelingen gebaseerd zijn of door een overheidsinstantie zijn ingesteld.

Over deze richtlijn sloot het Europees Parlement eerder al een politiek akkoord met de lidstaten. De Raad moet de tekst nog goedkeuren. De richtlijn gaat hand in hand met de richtlijn groene claims, die nog specifieker is aangaande het gebruik van milieuclaims. Deze richtlijn is nog niet klaar.

Rekenmethode Nutri-Score wordt verstrengd
Uitgelicht
De rekenmethode om de Nutri-Score van een product te bepalen, wordt vanaf 1 januari strenger. In het totaal zullen 40 procent van alle producten impact ondervinden van de nieu...
28 december 2023 Lees meer

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek