Patat Techno: technolied moet jongeren meer aardappelen doen eten

Jongeren laten de aardappel steeds vaker links liggen. Onterecht, vindt de VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing. In samenwerking met influencer Michael Amani lanceren ze “Patat Techno”, een hippe videoclip om de aardappel te promoten bij een jeugdig publiek en misvattingen over de aardappelen de wereld uit te helpen.

24 oktober 2023  – Laatst bijgewerkt om 24 oktober 2023 17:43
Lees meer over:
Patat Techno

Met een stevige technobeat en daarbij de lyrics "Waar zijn mijn patatten?" of "Smash it, slice it, steam it, boil it, fry it, grill it", wil VLAM het verbruik van aardappelen bij jongeren stimuleren. "Techno past binnen de leefwereld van jongeren en de stijl is populair op socialemediakanalen", klinkt het. "In de muziekvideo bieden we jongeren kookinspiratie door meerdere aardappelrecepten te laten zien. Zo tonen we de veelzijdigheid van aardappelen van bij ons."

VLAM hoopt dat jongeren de aardappel met deze opvallende campagne opnieuw ontdekken. Want hoewel aardappelen nog steeds de belangrijkste maaltijdbegeleider zijn in Vlaanderen, zijn ze bij de 18-34-jarigen beduidend minder populair. Ongeveer driekwart van de Vlamingen eet meerdere keren per week aardappelen, exclusief friet. Bij 18-34-jarigen die niet meer thuis wonen, is dit slechts 61 procent. 39 procent geeft aan meerdere keren per week pasta of noedels te eten. Slechts 16 procent doet hetzelfde met rijst. Een kleinere groep eet vooral quinoa of couscous.

Hoewel de meeste jongeren een positieve houding hebben tegenover de aardappel als een natuurlijk, lokaal en voedzaam product, bestaan er ook veel hardnekkige mythes. Zo denkt 39 procent dat aardappelen een dikmaker zijn. Net iets meer dan een kwart vindt aardappelen eten saai. Eén op drie jongeren vindt aardappelen dan weer arbeids- en tijdsintensief om te bereiden.

“Een dikmaker? Dat klopt niet”, verduidelijkt Katrien De Nul van VLAM. “”Aardappelen op zich zijn helemaal geen dikmaker. Natuurlijk wel als je ze verwerkt tot frietjes of opeet met een dikke, romige saus, maar dat heeft weinig te maken met de aardappel an sich. Als je het gerecht puur houdt en simpelweg kookt of in de oven bakt, heb je een heel ander verhaal.”

Dat aardappelen veel werk vragen om te bereiden, wil De Nul ook nuanceren. “Eén van mijn favoriete gerechten zijn aardappelwedges. Daarbij hoef je ze enkel in vier of acht stukjes te snijden. Met wat olijfolie, peper, rozemarijn en zout in de oven. De schil kan je eraan laten. En als je vindt dat koken of bakken te lang duurt, kan je ze altijd in kleinere stukjes snijden.”

Op de website aardappel.be deelt VLAM allerhande aardappelrecepten. “We hebben er 320, om precies te zijn”, zegt De Nul. “We voegen er nog volop toe. We willen landen op 365 recepten, één voor elke dag van het jaar.”

De campagne 'Patat techno' loopt via verschillende kanalen, zoals Youtube, Facebook en Instagram. Op Tiktok zal VLAM het filmpje dan weer niet delen, in lijn met de voorschriften van de Vlaamse overheid. 'Patat techno' is onderdeel van een bredere campagne: 'Aardappelen, prepared to be surprised. Europe's favourite since 1536'.

Bron: Eigen berichtgeving

Beeld: VLAM

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek