FAO: Wereldwijde voedselprijzen op recordhoogte

De wereldwijde voedselprijzen zijn in maart nog eens 13 procent duurder geworden en bereiken daarmee een nieuw record. De oorlog tussen Rusland en Oekraïne is één van belangrijkste oorzaken, meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

8 april 2022  – Laatst bijgewerkt om 11 april 2022 21:33
Lees meer over:
fao

De index waarmee de FAO de prijsontwikkeling van een groot aantal grondstoffen voor voedingsmiddelen meet, steeg naar een stand van 159,3 punten. Dat is nog eens 13 procent meer dan de 141 punten van februari. De grafiek van de FAO die de index over de verschillende jaren vergelijkt, toont hoe scherp de voedselprijzen in de eerste drie maand van het jaar omhoog schoten.

Granen

Granen werden vorige maand ruim 17 procent duurder dan in februari. Vooral tarwe en graan voor veevoer stegen in prijs door de oorlog in Oekraïne. Dat land is samen met Rusland goed voor zo'n 30 procent van alle tarwe-export ter wereld. Van alle geëxporteerde mais komt zo'n 20 procent uit Rusland en Oekraïne. Bij de duurdere tarwe speelt ook mee dat er zorgen zijn over de oogst in de Verenigde Staten door droogte.

Toch is er ook goed nieuw voor de graanmarkt. De FAO schat dat er in 2022 784 miljoen ton tarwe zal geproduceerd worden, of een stijging met 1,1 procent ten opzichte van 2021. Daarbij zijn verliezen ingecalculeerd voor minstens 20 procent van het wintergranenareaal in Oekraïne. Vooral in Argentinië, Brazilië en Zuid-Afrika zijn de prognoses voor granen gunstig.

Zonnebloemolie

Nog spectaculairder zijn de prijsstijgingen voor oliehoudende gewassen, die noteren nog eens 23 procent hoger dan in februari. Vooral de steeds hogere notering voor zonnebloemolie drijft de index op, voor dat gewas is Oekraïne de belangrijkste exporteur ter wereld. De zoektocht naar alternatieven drijft ook de prijs van palm-, soja- en koolzaadolie op. Specifiek voor soja zijn er zorgen dat de Zuid-Amerikaanse exportcapaciteit omlaag zou gaan.

 Ook de deelindex voor de vleesprijzen bereikt een recordhoogte, al gaat het daarom een beperkte stijging met 4,8 procent in maart. De terugval van het aantal slachtvarkens in West-Europa, minder kippenexport door vogelgriep en het wegvallen van Oekraïne en een aanhoudende vraag voor rundvlees zijn de belangrijkste prijsdrijvers. Ook de melkindex kende en beperkte stijging en noteert nu 23,6 procent hoger dan in maart vorig jaar. Vooral de noteringen voor boter en melkpoeder blijven scherp omhoog gaan door een verhoogde vraag op Aziatische markten.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek