Extra leemontginning in Oudenaarde krijgt groen licht
nieuwsDe Vlaamse regering heeft het licht op groen gezet voor een extra leemontginning in Mater en Volkegem. Tegen dat plan was nochtans heel wat protest ontstaan en werden meer dan 150 bezwaarschriften ingediend. De oorspronkelijk beoogde veertig hectare landbouwgrond waar leem zou worden ontgonnen, is intussen wel al beperkt tot net geen tien hectare. Oudenaards gemeenteraadslid Elisabeth Meuleman (Groen) pikt het niet dat “de bezorgdheden koudweg van tafel worden geveegd”. De actiegroepen van hun kant laten weten dat ze overwegen de beslissing aan te vechten bij de Raad van State.
De Vlaamse regering zet door met zijn leemontginningsplannen in Mater en Volkegem (Oudenaarde). Die plannen maken deel uit van het bijzonder oppervlaktedelfstoffenplan 'Vlaamse leemstreek', dat nu definitief groen licht heeft gekregen. Volgens de oorspronkelijke plannen zou er langs de Holleweg, Karel Martelstraat en Ruiterstraat in Mater een gebied van liefst veertig hectare landbouwgrond voor nieuwe leemontginning voorzien worden. Maar onder meer door protest van omwonenden, het actiecomité Hou Onze Kouters Intact (HOKI), landbouwers en natuurverenigingen werd het voorziene gebied van veertig hectare tot 9,77 hectare beperkt.
Verder besliste de Vlaamse regering ook dat de nieuwe leemontginning niet mag aangesneden worden vooraleer de bestaande ontginning, aan de overkant van de Holleweg, is afgerond. Dat zou in 2032 het geval zijn. Maar voor het actiecomité HOKI kan van een nieuwe leemontginning, hoe klein ook, helemaal geen sprake zijn. Het actiecomité wijst op de aantasting van waardevolle kouters, teloorgang van landbouwgrond en een forse toename van vrachtverkeer. Eerder dit jaar verleende de gemeenteraad in Oudenaarde een positief advies voor de nieuwe ontginning.
"Meerderheid en stadsbestuur krijgen nu wat ze gewild hebben", reageert Jan Haesaert van het actiecomité HOKI. "Uit het oppervlaktedelfstoffenplan zijn nu wel de gemeenten geschrapt waar de gemeentebesturen wel tegen leemontginning op hun grondgebied hebben geprotesteerd. De stad Oudenaarde deed dit dus niet. Wat de goedkeuring nu precies voor Mater en Volkegem betekent, moeten we nog even afwachten. We kennen immers de precieze inhoud van het plan nog niet. Zo weten we niet of de Vlaamse regering voorwaarden aan de ontginning heeft gekoppeld op basis van de bezwaarschriften. In elk geval zullen we niet berusten. Mogelijk stappen we naar de Raad van State."
"We zijn kwaad en ontgoocheld dat de Vlaamse regering en minister Schauvliege de honderden bezwaren en het protest van de buurtbewoners negeert", zegt ook Vlaams volksvertegenwoordiger en Oudenaards gemeenteraadslid Elisabeth Meuleman van Groen. “De bezorgdheden worden koudweg van tafel geveegd. Groen is ook enorm teleurgesteld in de passieve houding van het stadsbestuur dat zich niet heeft verzet en niet is opgekomen voor het behoud van ons waardevol landschap. We laten het hier niet bij en zullen de beslissing aanvechten bij de Raad van State."
Bron: Het Nieuwsblad