Europese Commissie wil fors snijden in landbouwbudget

De Europese Commissie zal allicht eind volgende maand een grondige bijsturing van de Europese begroting voorstellen voor de periode na 2013. Een aanzienlijk deel van het landbouwbudget zou wegvloeien naar beleidsdomeinen zoals innovatie, klimaat en energie. Verwacht wordt dat over het voorstel ongeveer twee jaar hard zal onderhandeld worden.
27 oktober 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:09
Lees meer over:

De Europese Commissie zal allicht eind volgende maand een grondige bijsturing van de Europese begroting voorstellen voor de periode na 2013. Een aanzienlijk deel van het landbouwbudget zou wegvloeien naar beleidsdomeinen zoals innovatie, klimaat en energie. Verwacht wordt dat over het voorstel ongeveer twee jaar hard zal onderhandeld worden door de 27 lidstaten.

In de allereerste nota van de Europese Commissie wordt nog geen cijfer geplakt op het totale budget, dat momenteel 125 miljoen euro bedraagt. Er wordt wel opgeroepen tot budgettaire discipline aangezien nogal wat Europese regeringen het in de nasleep van de economische crisis niet makkelijk zullen hebben om in eigen land de begroting weer in evenwicht te brengen.

In de tekst is sprake van een "belangrijke heroriëntering van de prioriteiten, met meer nadruk op klimaat, energie, economische groei en jobs, en minder aandacht voor landbouw". Het voorstel om fors te snijden in de landbouwsubsidies zal zeker niet op applaus onthaald worden in lidstaten zoals Ierland, Polen en vooral Frankrijk, het land waar de meeste rechtstreekse inkomenssteun voor boeren naartoe gaat.

Momenteel wordt ruim veertig procent van de Europese begroting gespendeerd aan landbouw. De Commissie is van oordeel dat de bedrijfstoeslagen in de toekomst niet langer mogen gebaseerd zijn op historische productiecijfers, maar wel op de toepassing van duurzame landbouwpraktijken en prestaties op het vlak van plattelandsontwikkeling. "De marktinterventie kan verder teruggeschroefd worden zodat het een echt veiligheidsnet wordt", zo luidt het in de nota.

Ook de Britten moeten mogelijk een bittere pil slikken, want de Commissie stelt voor om de zogeheten 'rebate' geleidelijk uit te faseren. 25 jaar geleden kon de toenmalige Britse premier Margareth Thatcher die regeling uit de brand slepen, waardoor de Britten jaarlijks miljarden euro's kunnen besparen op hun bijdrage aan het Europese budget.

Verder wil het dagelijks bestuur van de Unie ook het budget voor regionale hulp moderniseren. Dat is vandaag goed voor ongeveer een derde van de totale begroting en wordt besteed aan wegenonderhoud, de bescherming van het leefmilieu en opleidingsprogramma's. In de toekomst moet de klemtoon eerder liggen op onderzoek, innovatie, training en transnationale programma's. Vooral de nieuwe lidstaten zullen dwarsliggen als gepraat zal worden over een inkrimping van fondsen voor achtergestelde gebieden.

Bron: Reuters

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek