header.home link

Europese Commissie geeft groen licht voor Nederlandse uitkoopregeling

De Europese Commissie heeft haar goedkeuring gegeven aan de Nederlandse regering om van start te gaan met de uitkoop van landbouwbedrijven. Door landbouwbedrijven met een te hoge stikstof uitstoot uit te kopen wil Nederlands minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal (VVD) de stikstofvervuiling in kwetsbare natuurgebieden snel terugdringen.

2 mei 2023  – Laatste update 3 mei 2023 7:35
Lees meer over:

Voor de volledige uitkoopregeling van de zogenaamde piekbelasters stelt het Nederlandse kabinet 975 miljoen euro beschikbaar. Nederland wil zo'n 3.000 piekbelasters in de buurt van Natura2000-gebieden een aanbod doen om vrijwillig te stoppen. Het gaat daarbij om melkveebedrijven, varkenshouderijen, vleeskalverhouderijen en pluimveebedrijven. Zij kunnen een bedrag krijgen dat boven de marktwaarde van hun bedrijf ligt als zij stoppen. Dat kan oplopen tot 120 procent van de waarde. Ook hun vergunningen, rechten en de sloop kunnen ze vergoed krijgen. Ook boeren die niet onder de piekbelasters vallen kunnen zich laten uitkopen. De overheid kan tot 100 procent van de waarde van hun boerderij en vergunningen vergoeden. Daarvoor ligt 500 miljoen euro klaar.

Onder voorwaarden

Wie stopt moet wel beloven zijn bedrijf niet elders voort te zetten, dat heeft het Nederlandse kabinet en de Commissie afgesproken. Deze eis roept veel weerstand op bij onze noorderboeren. Kiezen ze toch voor een verhuizing of voor verduurzaming van hun bedrijf, dan vallen ze buiten deze regelingen.

De toestemming van de Europese Commissie was cruciaal omdat de uitkoop mogelijk als ongeoorloofde staatssteun kon worden gezien. Maar de Commissie oordeelt dat de regeling noodzakelijk is om de klimaatdoelen dichterbij te brengen en om natuurgebieden te helpen herstellen. Die voordelen wegen op tegen de mogelijke verstoring van concurrentie en handel in de EU, aldus de Europese Commissie. Met dit groen licht laat de Commissie toe dat de overheid geld steekt in het opdoeken van boerenbedrijven als dat de overgang naar milieu- en klimaatvriendelijk boeren dient.

Voorlopig weinig enthousiasme voor varkensopkoopregeling
Uitgelicht
De interesse in de varkensstoppersregeling lijkt tegen te vallen. VLM ontving tot dusver nog maar 18 aanvragen terwijl ze ruim 900 bedrijven aanschreef. Omdat de inschrijvings...
26 april 2023 Lees meer

Bron: Belga / NOS / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek