Europa maakt 280 miljoen euro vrij voor melkveehouders

Eurocommissaris Mariann Fischer Boel wil 280 miljoen euro vrijmaken voor de melkveehouderij. Dat heeft ze maandagochtend aangekondigd, kort voor de vergadering van de Europese landbouwministers in Luxemburg. Dat er geld vrijgemaakt zou worden voor de noodlijdende melksector lekte vrijdag al uit, maar Fischer Boel heeft dat nieuws nu ook bevestigd.
19 oktober 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:09
Lees meer over:

Eurocommissaris Mariann Fischer Boel wil 280 miljoen euro vrijmaken voor de melkveehouderij. De steun voor de melkveesector komt tegemoet aan de vraag van 21 Europese landen, waaronder België, die al langer aandringen op maatregelen om de melkveehouders te ondersteunen. Hoe het geld concreet zal besteed worden is nog niet duidelijk.

De nieuwe steunmaatregel moet trouwens nog groen licht krijgen van het Europees parlement en de Europese ministers van Financiën. Daarnaast heeft de Landbouwraad ook principieel beslist om de Europese Commissie de mogelijkheid te bieden om nog sneller in te grijpen in het marktgebeuren en een vrijwillige opkoopregeling voor quota te installeren. De interventieregeling voor boter en mager melkpoeder werd verlengd.

"Het bedrag van 280 miljoen euro moet dienen om een aantal extra herstructureringsmaatregelen in de sector door te voeren", reageert Vlaams landbouwminister Kris Peeters. Omtrent de precieze invulling van die maatregelen zal de minister-president op korte termijn overleg plegen met de landbouworganisaties. "Deze extra steun moet een duw in de rug zijn van onze Vlaamse melkveehouderij die eens de crisis voorbij is in staat moet zijn terug zijn positie in het Europees koppeloton in te nemen", aldus Peeters.

"Jullie hebben de kip met de gouden eieren maximaal gepluimd. Er rest mij niets meer. Nu kan geen enkele delegatie meer om een euro komen vragen", waarschuwde Fischer Boel tijdens een persconferentie. Dat zou gevolgen kunnen hebben voor andere sectoren, die in nood komen.

De Deense commissaris, die tot voor kort elke financiële hulp aan de melkveesector weigerde, erkent dat ze gereageerd heeft op de woede van de melkproducenten. Ze voegde eraan toe dat het melkfonds een "bijdrage van de Commissie is om de betogingen te stoppen". De 280 miljoen euro zal uitbetaald worden aan de lidstaten in functie van "de verschillende nationale productiequota's".

Op het einde van de rit, preciseerde Fischer Boel, zal elke landbouwer minder dan 1.000 euro krijgen. Ons land zou in totaal zo'n 6 tot 7 miljoen euro opstrijken, waarvan drie miljoen euro voor het Waals gewest. "Dat relativeert het belang van dat cijfer van 280 miljoen", geeft federaal landbouwminister Sabine Laruelle toe.

Praten over subsidies voor de melkveesector heeft geen enkele zin, benadrukte voorzitter Romuald Schaber van de European Milk Board in de aanloop naar de Landbouwraad. Zijn organisatie dringt aan op structurele ingrepen, zoals een flexibele quotumregeling. "Zolang de productievolumes niet dalen, kunnen we niet tevreden zijn", luidde het dan ook na afloop van de Landbouwraad.

Die vond overigens plaats in een gespannen sfeer. Zo'n 1.500 tot 2.000 melkboeren blokkeerden de Europese wijk in Luxemburg. Volgens de politie strooiden ze mest en eieren in het rond tijdens de bijeenkomst van de landbouwministers. In de buurt werden banden en hooibalen in brand gestoken, waarna de politie ingreep met waterkanonnen. De betogers kwamen opdagen met ongeveer vierhonderd traktoren en negen bussen, zegt een woordvoerder van de politie.

Ongeveer honderd Belgische politiemensen stonden hun Luxemburgse collega's bij tijdens het protest. De Belgische politie was aanwezig met twee pelotons, maar ook met een helikopter, vijf sproeiwagens en vier gepantserde voertuigen.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek