Europa lost ranglijst grootste pastaproducerende landen
nieuwsIn Europa werd vorig jaar 6,2 miljoen ton pasta geproduceerd, goed voor een waarde van 8,9 miljard euro. Dat blijkt uit de recentste cijfers van Eurostat. Het statistiekbureau lost ook een ranglijst van de grootste pastaproducerende landen. Welk land deze lijst aanvoert zal niemand verbazen, maar de voorsprong waarmee ze dat doet wellicht wel. Italië staat in voor 68 procent van alle pastaproductie in de EU, een veelvoud van nummers twee en drie op de ranglijst, respectievelijk Spanje met 8 procent, gevolgd door Duitsland met 5 procent.
Belangrijk detail: Eurostat onderzocht louter droge pasta. Verse pasta is niet in deze cijfers opgenomen. Wat België betreft heeft Eurostat geen data verkregen, al is onze productie wel degelijk groter dan nul. Op grote schaal kent ons land pastaproducent Soubry, gevestigd in Roeselare, dat volgens haar website jaarlijks 100.000 ton pasta produceert. Dat is voldoende om ons land op de zevende plaats te zetten in de Europese ranglijst, onder Hongarije (118.790 ton) en boven Portugal (79.224 ton). Sinds 2016 kent ons land ook pastabedrijf Belcampi, onderdeel van Belgisch voedingbedrijf RV Food, dat werkt met Belgische tarwe. Recenter, sinds 2021, zag ook Belpasta het levenslicht, een project van twee Waalse boeren uit Henegouwen die gedroogde pasta aanbieden met eigen tarwe. België kent ook diverse, kleinschalige producenten van verse pasta, al komt deze categorie niet aan bod in de data van Eurostat.
Familie Barilla
De grootste pastaproducent ter wereld is Barilla, geen onbekende in onze winkelrekken. Het bedrijf is gesticht in 1877 door Pietro Barilla, en groeide uit van een kleine bakkerij in Parma tot een pastareus met ongeveer 40 procent van de Italiaanse markt in handen. Het bedrijf is tot vandaag, de vierde generatie, in de familie gebleven. De huidige voorzitter van het voedselconcern is dan ook Guido Barilla, die samen met zijn broers Paolo en Luca 85 procent van het bedrijf bezit. Elk zijn ze een slordige 1,5 miljard euro waard. Formule 1-fans zullen Paolo ook kennen via zijn verleden als racepiloot voor Minardi.
Import en export
Nog een leuk weetje: meer dan de helft (56 procent) van de pasta-uitvoer gaat naar andere EU-lidstaten. In totaal spreken we over bijna 2,8 miljoen pasta in 2022. De twee grootste importeurs zijn Duitsland (414.758 ton deegwaren ingevoerd in 2022, oftewel 27% van de totale invoer van de EU-leden) en Frankrijk (358.117 ton of 23%). De grootste exporteurs van pasta zijn Italië (76% van alle pasta-export in de EU) en Spanje (5%).
Wat handel buiten de EU betreft, spannen de ex-Europeanen van het Verenigd Koninkrijk de kroon. We spreken over 309.030 ton, oftewel 25 procent van de totale deegwarenuitvoer naar landen buiten de EU. Op de tweede plaats staan de Verenigde Staten. Europa exporteerde in 2022 262.877 ton naar de VS, goed voor 22 procent van de totale uitvoer.

Bron: Eigen berichtgeving, Eurostat