Belgen eten meer aardappelen dan pasta bij maaltijd
nieuwsAardappelen zijn en blijven de belangrijkste maaltijdbegeleider in ons land. Van de keren dat we een maaltijdbegeleider eten, was dat vorig jaar voor 57 procent van de gevallen aardappelen. Na aardappelen eten we meest pasta (18%) en rijst (9%). Het algemeen aardappelverbruik is op langere termijn dalend, maar stagneerde vorig jaar.
Uit een nieuwe studie van Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) blijkt dat Belgen het vaakst aardappelen eten bij hun maaltijd. Daarbij zijn gekookte aardappelen in de week de favoriet van de Belgen, en frietjes in het weekend. Na gekookte aardappelen zijn de belangrijkste aardappelbereidingen puree en gebakken aardappelen. 65 procent van de keren dat we aardappelen eten, zijn deze thuisbereid, al is dit cijfer sterk afhankelijk van de aardappelbereiding. Bij frietjes is dit bijvoorbeeld slechts 45 procent.
In 2023 bleef het thuisverbruik van verse aardappelen gelijk op 18,6 kilogram per capita. Vergeleken met 2016 is dat 3,6 kilogram minder. Het percentage kopende gezinnen blijft hoog vorig jaar, maar de aankoopfrequentie daalt en ook het volume per aankoop gaat achteruit. De kleinere verpakkingen en losse aardappelen doen het de laatste jaren het best. De supermarkt was al veruit het belangrijkste aankoopkanaal en won nog verder terrein tot een volumeaandeel van 84 procent.
Tegenover het dalende thuisverbruik voor verse aardappelen staat een stijging voor de verwerkte aardappelen, zowel de vers verwerkte als de aardappelen in diepvries. De andere maaltijdbegeleiders zoals pasta, rijst en quinoa kenden de voorbije jaren een stijgend thuisverbruik.
Na aardappelen zijn pasta en rijst de tweede en derde belangrijkste maaltijdbegeleider. Respectievelijk 18 procent en 9 procent van de keren dat we een maaltijdbegeleider aten, kozen we voor pasta en rijst. 17 procent van de keren waren dit nog andere maaltijdbegeleiders zoals pizza, noedels, wraps, couscous en quinoa.

Bron: Eigen berichtgeving