EU-voorstel om geen suiker toe te voegen in vruchtensap
nieuwsNa maatregelen om de zoutconcentratie in voedingsproducten te beperken en de consumptie van groenten en fruit te stimuleren, streeft de Commissie nu naar een quasi totaalverbod op suikeradditieven in vruchtensappen. Uitzonderingen zoals voor nectar, moeten een duidelijke vermelding op het etiket bevatten. De maatregel kadert in het streven naar gezondere voeding.
De voorbije jaren is in Europa regelmatig de alarmbel geluid over toenemende zwaarlijvigheid en bijhorende gezondheidsproblemen. De Europese Commissie heeft daarom een voorstel aangenomen om de ‘Fruit Juice Directive’ aan te passen. De richtlijn harmoniseert de regels voor de productie, samenstelling en etikettering van vruchtensappen zodat zulke producten vrij verhandeld kunnen worden binnen de EU.
De wijziging zou een quasi totaal verbod inhouden om suiker toe te voegen aan vruchtensappen. Dat ligt in lijn met de EU-politiek om het gehalte toegevoegde suikers in voedingsmiddelen terug te dringen en een uitgebalanceerd dieet te promoten. Behalve die wijziging wil de Commissie de tomaat op Europees vlak laten erkennen als een fruitsoort die gebruikt kan worden voor de productie van vruchtensappen.
In het voorstel, dat nog door de lidstaten en het Europees parlement moet worden goedgekeurd, is in het verbod op suikeradditieven een uitzondering voorzien voor nectar, een drank die traditioneel veel suiker bevat en enkele producten die specifiek worden opgesomd in de richtlijn. Die producten moeten in ruil een etiket krijgen dat de toevoeging van suiker duidelijk vermeldt.
Bron: Belga/eigen verslaggeving