EU stopt heffingsvrije import Oekraïense honing, eieren en pluimvee flirten met limiet

nieuws

De Europese Commissie roept een halt toe aan de heffingsvrije import van Oekraïense honing. Die stop gaat meteen in en loopt tot 5 juni 2025. Europa heeft Oekraïne bij wijze van oorlogssteun heffingsvrije toegang gegeven tot de Europese markt, maar wel limieten opgelegd om de eigen economie te beschermen. Zodra de maximale limieten voor een product bereikt zijn, zet de EU de taksvrije import tijdelijk stop.

21 augustus 2024 Ruben De Keyzer

Wanneer een land goederen exporteert naar de EU, gelden er in veel gevallen importtarieven. Dat is een taks die de exporteur dient te betalen. Om Oekraïne te steunen bij zijn oorlog met Rusland, laat Europa deze importtaksen vallen voor bepaalde Oekraïense producten. Maar om de eigen economie niet te ontwrichten, staan hier wel limieten op. Het Oekraïense handelsakkoord bevat een noodrem voor eieren, pluimvee, suiker, haver, maïs, gort en honing. Zodra deze producten de maximale invoervolumes bereiken, moet Oekraïne opnieuw invoertaksen betalen als vanouds, aan dezelfde tarieven als andere niet-Europese landen die deel uitmaken van de Wereldhandelsorganisatie WTO.

Maïs en pluimvee

De limieten zijn vastgesteld op het niveau van de gemiddelde jaarlijkse invoer tussen 1 juli 2021 en 31 december 2023. Honing heeft nu de limiet bereikt, net als suiker, eieren, haver en gort. De heffingsvrije import van pluimvee en maïs heeft de bovengrens nog niet bereikt, al loopt het tegen de limieten aan. Beiden zitten ze aan ongeveer 70 procent van de toegestane limiet.

Voor honing lag de heffingsvrije limiet op 44.417,56 ton, en die grens is bereikt. Oekraïne moet vanaf nu opnieuw een heffing betalen om deze producten uit te voeren. Vanaf 5 juni 2025 staat de taksvrije teller weer op nul, maar geldt er wel een strengere bovengrens 18.507,32 ton.

Oorlogssteun

Deze steunmaatregelen maken deel uit van de zogenaamde Autonome handelsmaatregelen (ATM), ingeroepen op 4 juni 2022 om Oekraïne economisch te steunen tijdens zijn oorlog met Rusland. Volgens de Europese Commissie is de Oekraïense handel met de EU dankzij deze gunstmaatregel vrij stabiel gebleven. De EU heeft in 2023 een handelswaarde van 22,8 miljard euro aan Oekraïense producten geïmporteerd. Dat is amper verschil met 2021, het jaar voor de inval. Toen werd er voor 24 miljard euro geïmporteerd.

Limieten of niet, de steunmaatregelen kwamen er niet zonder slag of stoot. Europese boeren, vooral Oekraïense buurlanden, voerden afgelopen zomer hevige protesten tegen de heffingsvrije import van Oekraïense producten. De Europese markten worden hierdoor immers overspoeld door producten met andere productievoorwaarden die de Europese boeren in prijs niet kunnen evenaren. Ondanks de protesten werd de overeenkomst op 6 juni 2024 verlengd. De Europese Commissie benadrukt dat het belangrijk is om Oekraïne te blijven steunen gedurende de “niet-uitgelokte en ongerechtvaardigde aanvalsoorlog van Rusland”, aldus de Commissie.

Landbouworganisaties vragen crisissteun voor vier sectoren
Uitgelicht
Boerenbond, het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) en Fédération Wallonne de l’Agriculture (FWA) roepen gezamenlijk federaal minister van Landbouw David Clarinval (MR) op om na te...
14 augustus 2024 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek