header.home link

Nog ruim 250.000 handtekeningen te kort voor EU-petitie voor meer biodiversiteit

1 september 2021

Na bijna twee jaar blijft de teller van de petitie van ‘Save Bees and Farmers’ op minder dan 750.000 handtekeningen staan. Dat betekent dat er nog een maand rest om het nodige miljoen handtekeningen te verzamelen om Europa te dwingen om wetgevende initiatieven rond dit thema te ontwikkelen.

Lees meer over:

Op 30 september 2019 lanceerden een reeks natuur- en milieuverenigingen een Europees Burgerinitiatief dat de Europese Commissie moet verplichten om wetgeving te ontwikkelen rond biodiversiteit. Vanuit België hebben onder meer Voedsel Anders en Velt zich aangesloten bij dit Burgerinitiatief.

Ze vragen onder meer een ban op synthetische gewasbeschermingsmiddelen. Als tussenfase moeten de meest schadelijke middelen verboden worden zodat tegen 2030 een daling van 80 procent kan bekomen worden. Tegen 2035 moet er dan een compleet verbod komen op synthetische gewasbeschermingsmiddelen.

Een tweede eis van de organisaties is het herstel van de natuurlijke ecosystemen in landbouwgebied. Ze willen dat landbouw een drijvende kracht wordt voor biodiversiteitsherstel. Daarvoor moet de sector hervormd worden: de focus moet liggen op kleinschalige, gevarieerde en duurzame landbouw. Agro-ecologische en biologische praktijken moeten daarbij hun ingang vinden.

Om deze thema’s op de agenda te zetten van de Europese Commissie werd bijna twee jaar geleden een petitie gestart. Wanneer dergelijke burgerinitiatieven één miljoen handtekeningen verzamelen, is de Commissie volgens EU-wetgeving verplicht om ermee aan de slag te gaan en wetgevende initiatieven over het thema te formuleren.

Vandaag staat de teller van 'Save Bees and Farmers' op zo’n 734.0000 handtekeningen, waarvan ruim 40.000 uit België. De uiterste deadline om het nodige aantal te verzamelen, werd recent nog verlengd en vastgepind op 30 september 2021. Dat betekent dat de natuur- en milieuorganisaties nog minder dan een maand de tijd hebben om ruim een kwart van de handtekeningen te verzamelen.

logo farmers and bees

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek