EU-lidstaten vragen uitstel groepshuisvesting zeugen

Landbouworganisaties uit Europese lidstaten zijn een lobby begonnen om uitstel te verkrijgen voor de verplichte overschakeling naar groepshuisvesting voor zeugen. Het argument dat wordt gebruikt is de slechte financiële positie van de varkensbedrijven, waardoor ze niet in staat zouden zijn te investeren in nieuwe huisvestingssystemen.
28 april 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:11
Lees meer over:

Landbouworganisaties uit Europese lidstaten zijn een lobby begonnen om uitstel te verkrijgen voor de verplichte overschakeling naar groepshuisvesting voor zeugen. De lobby is vooral afkomstig uit zuidelijke en oostelijke EU-lidstaten. Het argument dat wordt gebruikt, is de slechte financiële positie van de varkensbedrijven waardoor ze niet in staat zouden zijn te investeren in nieuwe huisvestingssystemen.

Nederland, Denemarken, Zweden en het Verenigd Koninkrijk zijn felle tegenstanders van een eventueel uitstel. De Nederlandse lobbyist Frans van Dongen wijst er op dat met een uitstel de geloofwaardigheid van de Europese commissie in het geding komt. ”Waarom maakt Europa nog wetten als ze op het moment dat ze doorgevoerd moeten worden toch weer van tafel gaan? Het is een bedreiging voor het gelijke speelveld binnen Europa”.

Volgens Van Dongen ontstaat er ook op dit punt weer een Noord-Zuid tegenstelling. Het zijn vooral de zuidelijke lidstaten die voor uitstel zijn terwijl de noordelijke al veel meer zijn omgeschakeld op groepshuisvesting. Van Dongen weet ook nog niet hoe Duitsland zich zal opstellen in deze discussie. ”Het zou me flink tegenvallen als Duitsland een uitstel zal ondersteunen”, aldus de lobbyist.

De verplichting voor groepshuisvesting is al begin jaren ‘90 afgesproken. Het is de tweede keer in korte tijd dat er wordt aangedrongen op uitstel van doorvoering van wetgeving die al lang geleden is vastgesteld. Polen pleitte onlangs voor uitstel van het kooiverbod voor leghennen.

Bron: Agrarisch Dagblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek