Cijfers bevestigen weerstand tegen bouw groenestroomprojecten

De kranten puilen uit van berichten over gemeente- of provinciebesturen die weigeren een milieuvergunning af te leveren voor groenestroomprojecten en mestverwerkingsinstallaties. Op een schriftelijke vraag van CD&V-parlementslid Jos De Meyer heeft Vlaams minister van Leefmilieu Hilde Crevits geantwoord dat de voorbije drie jaar voor dergelijke projecten 226 aanvragen voor een milieuvergunning klasse 1 ingediend werden. In 20 procent van de gevallen leidde dat tot een beroepsprocedure bij de Vlaamse regering.
22 januari 2009  – Laatste update 4 april 2020 14:46

Op een vraag van parlementslid Jos De Meyer heeft minister van Leefmilieu Hilde Crevits geantwoord dat de voorbije drie jaar met het oog op de bouw van groenestroomprojecten en mestverwerkingsinstallaties 226 aanvragen voor een milieuvergunning klasse 1 ingediend werden. Eén aanvraag op de vijf mondde uit in een beroepsprocedure bij de Vlaamse regering.

Vlaanderen zet in op groene energie, maar voor ondernemers die daadwerkelijk in dit verhaal willen stappen, volgt meestal een lange lijdensweg met lokale actiecomités, geweigerde vergunningen en beroepsprocedures met onzekere uitkomst. De ene keer gaat het om een palmoliecentrale, de andere keer om een windturbine, dan weer om een biomassacentrale of een mestverwerkingsproject.

Bij de redenen om niet te vergunnen, komen elementen als visuele, geluids- en geurhinder voortdurend terug. Ook het transport van en naar de betrokken installatie schijnt steevast een hinderlijke factor te zijn. "Zelfs als de installatie in een industriezone gelegen is", merkt De Meyer op. Het Vlaams parlementslid is van oordeel dat de bezwaren soms nogal lichtzinnig geuit worden. "In veel gevallen zijn de hinderlijke elementen moeilijk te kwantificeren of schijnen ze meer in de perceptie dan de feiten te leven".

Feit is dat op de diverse beleidsniveaus behoorlijk wat negatieve adviezen verstrekt worden. De voorbije drie jaar kregen 28 projecten een ongunstig advies van het betrokken gemeentebestuur. In 23 gevallen verzette het provinciebestuur zich. Voor 46 van de in totaal 226 aanvragen voor een milieuvergunning werd uiteindelijk een beroepsprocedure ingesteld bij de regering. 

Opmerkelijk is wel dat slechts in 8 gevallen de vergunning definitief geweigerd werd. In 9 dossiers is de beroepsprocedure wel nog lopende, nuanceert Crevits.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek