EU heeft nieuw steunpakket klaar voor landbouwers

De Europese Commissie wil in totaal 430 miljoen euro aan extra steun uittrekken voor landbouwers die kreunen onder de moeilijke marktomstandigheden, met hoge inputkosten en dalende prijzen voor hun producten. Voor Belgische boeren zou het om bijna 4 miljoen euro gaan.

26 juni 2023  – Laatst bijgewerkt om 26 juni 2023 16:08
Lees meer over:
europeseuniecommissie

De landbouwsector staat al sinds de coronacrisis onder druk en na de Russische invasie van Oekraïne in februari vorig jaar zijn ook de prijzen voor energie en belangrijke input als meststoffen flink de hoogte ingejaagd. Tegelijkertijd zijn de prijzen van landbouwproducten aan het dalen, wat liquiditeitsproblemen veroorzaakt, zo legt de Commissie maandag in een persbericht uit.

Tegen die achtergrond heeft de Commissie een nieuw steunpakket van 330 miljoen euro gepresenteerd voor 22 van de 27 lidstaten. De lidstaten mogen nog eens dubbel zoveel bijpassen. Voor België ligt een bedrag van 3,9 miljoen euro klaar. Indien de lidstaten het licht op groen zetten, zou het geld ten laatste tegen het einde van het jaar uitbetaald worden.

Daarnaast wil de Commissie meer vooruitbetalingen uit de landbouwbegroting toestaan. Om de kasstroom van landbouwers te verbeteren, zou tegen midden oktober al tot 70 procent van de rechtstreekse inkomenssteun en 85 procent van de fondsen voor plattelandsontwikkeling beschikbaar worden. 

Fiat voor steun Oost-Europese lidstaten

Intussen gaven de lidstaten maandag groen licht voor een speciaal steunpakket van 100 miljoen euro voor de vijf overige lidstaten: Polen, Bulgarije, Hongarije, Roemenië en Slovakije. Die maatregel had de Commissie vorige maand voorgesteld om de landbouwers in deze landen tegemoet te komen na de enorme daling van de graanprijzen, een gevolg van de massale import van Oekraïens graan.

De Commissie had de betrokken landen ook toestemming gegeven om de verkoop van tarwe, maïs, koolzaad en zonnebloemzaad uit Oekraïne tijdelijk aan banden te leggen, op voorwaarde dat ze de transit naar andere landen niet verhinderen. Die maatregelen gelden nog tot 15 september waarna ze geleidelijk worden afgeschaft.

Gaanprijzen in de lift na explosie Oekraïense stuwdam en verlenging Oost-Europese importban
Uitgelicht
De oorlog in Oekraïne blijft de gemoederen verhitten op de internationale graanmarkten. Als gevolg van de vernietiging van een dam in het oosten van het land en de vrees voor...
6 juni 2023 Lees meer

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek