Oekraïense minister van Landbouw, verdacht van corruptie, aangehouden

De Oekraïense minister van Landbouw Mykola Solsky, die donderdag zijn ontslag indiende omdat hij verdacht wordt van corruptie, is aangehouden. Solsky wordt ervan beschuldigd zich op een illegale manier staatsgrond te hebben toegeëigend voor hij deel uitmaakte van de regering.

26 april 2024 Isabelle Braet
Lees meer over:
solskylandbouwministerOekraine

Eerder deze week ging de bal al aan het rollen. Dinsdag kondigde het nationale anticorruptieagentschap van Oekraïne met een persbericht aan dat Solsky beschuldigd wordt van de illegale verwerving van staatsgronden ter waarden van 6,9 miljoen euro.

"De huidige minister van Landbouw wordt ervan verdacht zich publieke gronden ter waarde van bijna 6,9 miljoen euro te hebben toegeëigend en dat hij zou geprobeerd hebben beslag te leggen op nog andere gronden ter waarde van 4,5 miljoen euro", zo schreef het nationale anticorruptieagentschap.

ontslagbrieflandbouwministerOekraine

Hij zou hiervoor volgens de autoriteiten hebben samengewerkt met ambtenaren van de staatsdiensten van het kadaster en de cartografie. Ze worden ervan beschuldigd zich tussen 2017 en 2021 ongeveer 2.500 hectare te hebben toegeëigend in de regio Soemy, in het noordoosten van Oekraïne. Daar zouden ze in zijn geslaagd door een systeem waarbij officiële documenten werden verduisterd.

De beschuldigden wilden zich nog 3.282 hectare toe-eigenen, maar de anticorruptie-agenten en procureurs konden hen daarvan weerhouden, zegt het agentschap. Meerdere personen die betrokken zijn bij deze beschuldiging, onder wie de minister, werden volgens het agentschap officieel in kennis gesteld van hun aanklacht.

Als gevolg van de aanklacht bood Solsky donderdag zijn ontslag aan. "Ik vraag u om mijn ontslag te aanvaarden als minister van Landbouwbeleid en Voedsel", staat er te lezen in een handgeschreven brief die de voorzitter van het parlement, Ruslan Stefantsjoek, op Facebook publiceerde. Het parlement moet het ontslag nog aanvaarden.

Borgtocht

Vrijdag volgde dan het bericht van het Openbaar Ministerie van Oekraïne dat Solsky aangehouden is. Meteen na zijn aanhouding vrijdag betaalde Solsky een borgtocht van omgerekend 1,8 miljoen euro, waardoor hij de voorlopige hechtenis, die duurt tot 24 juni, niet in een cel moet uitzitten.

Op de facebookpagina van het ministerie van Landbouw wordt bevestigd dat Solsky op borgtocht is vrijgelaten en dat “hij het mandaat van minister van Landbouw en Voedsel van Oekraïne blijft uitvoeren”.

Sinds het begin van de Russische invasie in februari 2022 zijn er verschillende gevallen van corruptie opgedoken in Oekraïne, vooral binnen het leger. Maar meestal gaat het om ambtenaren op minder hoge posities.

De strijd tegen corruptie, een veelvoorkomend kwaad in Oekraïne, is één van de belangrijkste voorwaarden die de Europese lidstaten hebben gesteld in verband met de vraag van Oekraïne om toe te treden tot de Europese unie.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Beeld: Duitse ministerie van Landbouw

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek