EU en VS willen nog meer handelsconflicten uitpraten

Nadat eerder een compromis bereikt werd in het dossier van het hormonenvlees, hebben de EU en de VS aangekondigd dat ze nog vier andere twistpunten met betrekking tot de handel tussen beide machtsblokken willen wegwerken. Eén ervan heeft te maken met de strenge regels die gelden voor de invoer van Amerikaanse rijst in Europa.
16 juli 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:08
Lees meer over:

Nadat eerder een compromis bereikt werd in het dossier van het hormonenvlees, hebben de EU en de VS aangekondigd dat ze nog vier andere twistpunten met betrekking tot de handel tussen beide machtsblokken willen wegwerken. Eén ervan heeft te maken met de strenge regels die gelden voor de invoer van Amerikaanse rijst in Europa.

Drie jaar geleden besliste de EU om de regels te verscherpen. Dat gebeurde nadat Amerikaanse langekorrelrijst besmet was geraakt met de niet-toegelaten genetisch gemanipuleerde rijstvariant LL Rice 601. Het Duitse Bayer, de producent van de genetisch gewijzigde rijst, ontdekte de besmetting en waarschuwde de Amerikaanse overheid. Die bracht op haar beurt de Europese Unie op de hoogte van het incident. Vervolgens werd onder meer in de Antwerpse haven een lading met Amerikaanse langekorrelrijst geblokkeerd.

De komende weken zullen de Europese Commissie en de Amerikaanse regering onderzoeken hoe de handel in rijst opnieuw genormaliseerd kan worden. Het compromis over rundvlees heeft aangetoond dat zelfs jarenlange conflicten kunnen opgelost worden door een pragmatische aanpak, luidt het bij beide handelspartners.

De bananenoorlog is niet één van de vier knelpunten die de volgende maanden prioritair behandeld zullen worden. De Amerikaanse handelsgezant Ron Kirk en Europees handelscommissaris Catherine Ashton hebben wel van gedachten gewisseld over dit onderwerp en zijn bereid om ook dit geschil samen met de andere betrokken partijen uit te praten. Volgens Latijns-Amerikaanse producenten en Amerikaanse multinationals zoals Dole en Chiquita bevoordeelt Europa met haar bananenregime de ACP-landen.

Bron: Reuters

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek