EU bereikt akkoord over strengere regels plastic korrels
nieuwsBedrijven die kleine plastic korrels produceren of vervoeren krijgen te maken met striktere wetgeving in de Europese Unie. De zogenaamde micropellets vormen de grondstof van zowat alle plastic producten. Echter door productie en transport belanden jaarlijks in de EU naar schatting zo’n 184.000 ton kleine korrels in het milieu. Europa wil met de nieuwe regelgeving die plasticvervuiling indammen. “We beschermen de natuur zonder dat we de industrie daarvoor onnodig moeten gaan belasten", meent Europarlementslid Liesbet Sommen (cd&v).
De Raad en het Europees Parlement hebben een voorlopige overeenkomst bereikt over een verordening ter voorkoming van het verlies van plastic pellets in het milieu. De nieuwe regels zullen bijdragen aan een betere verwerking van de pellets in alle schakels van de toeleveringsketen. Ondernemingen moeten een risicoanalyse maken, met procedures om onbedoelde verliezen te vermijden, te beperken en op te kuisen. Dat wordt van toepassing doorheen de hele waardeketen, van de productie tot het verpakken en laden en lossen, zowel op land als op zee.
Verplicht certificaat
Bedrijven die meer dan 1.500 ton per jaar verwerken moeten regelmatig bewijzen dat ze aan de plichten voldoen middels een certificaat dat wordt afgeleverd door een onafhankelijke instantie. Kleinere ondernemingen krijgen meer respijt, en hebben tot vijf jaar na de inwerkingtreding van de regels de tijd om een eenmalig certificaat te bekomen. Voor bedrijven die minder dan 1.500 ton verwerken, volstaat een eigen verklaring.
Het moeilijkste aan politiek is om het nagenoeg onverzoenbare toch te doen werken
Tegenstrijdige belangen verzoenen
Het compromis moet de milieudoelstellingen van het oorspronkelijke voorstel uit 2023 verzoenen met de nieuwe Europese beleidsprioriteit om de administratieve druk op bedrijven te verlichten. "Het moeilijkste aan politiek is om het nagenoeg onverzoenbare toch te doen werken. Dat hebben we vandaag gedaan. We beschermen de natuur zonder dat we de industrie daarvoor onnodig moeten gaan belasten", meent Europarlementslid Liesbet Sommen, die mee over het akkoord onderhandelde.
Bindende regels voor op zee
Sommen wijst er ook op dat er voor het eerst bindende regels zullen gelden voor het maritieme transport, dat zo'n 38 procent van alle plastic korrels in de EU vervoert. "Simpele maatregelen, zoals het benedendeks stockeren van een container, kunnen grote winsten betekenen. Hiermee verkleinen we de kans dat containers met plastic korrels in onze zee en op onze stranden belanden." Het compromis moet nog bekrachtigd worden door de lidstaten en het parlement. Nadien duurt het nog eens twee jaar voordat de verordening in werking treedt.

Bron: Eigen berichtgeving / Belga
Beeld: OVAM