Elf lidstaten willen zelf beslissen over ggo's

Elf lidstaten van de Europese Unie willen dat niet langer op Europees niveau beslist wordt over de erkenning van genetisch gewijzigde gewassen voor eventuele teelt. Ze hopen zo uit de impasse te raken die Europa al jaren verlamt als het over transgene gewassen gaat. Veel kans op slagen heeft het initiatief echter niet, schrijft De Tijd.
20 juni 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:08

Elf lidstaten van de Europese Unie willen dat niet langer op Europees niveau beslist wordt over de erkenning van genetisch gewijzigde gewassen voor eventuele teelt. Ze hopen zo uit de impasse te raken die Europa al jaren verlamt als het over transgene gewassen gaat. Veel kans op slagen heeft het initiatief echter niet, schrijft De Tijd.

Enkele jaren geleden werd gepoogd om de interne verdeeldheid in Europa weg te werken door strenge erkenningsprocedures uit te werken. Maar die brengen voorlopig weinig zoden aan de dijk. Bij een gebrek aan consensus tussen de lidstaten is het steevast de Europese Commissie die het licht op groen moet zetten voor de invoer van nieuwe ggo's. Erkenningen voor de teelt zitten helemaal strop. Tot hiertoe mag in de EU enkel de transgene maïs MON810 ingezaaid worden.

De elf landen, waaronder notoire tegenstanders van ggo's zoals Oostenrijk en Griekenland, hopen de Europese verdeeldheid uit de weg te ruimen door de beslissingsbevoegdheid bij de nationale overheden te leggen. Het basisprincipe van de EU is echter dat het een eenheidsmarkt is. Bepaalde producten in het ene land wel en in het andere land niet toelaten, is juridisch allerminst vanzelfsprekend. Bovendien kijken ook de handelspartners nauwlettend toe op welke manier de EU omgaat met het ggo-dossier.

Bron: De Tijd

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek