Eigen groenten kweken is hip

Frank Fol heeft zijn strijd om de Vlaming meer groenten te laten eten nog lang niet opgegeven. Samen met Aveve brengt de groentekok veertig groentezaden op de markt.
23 maart 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:07
Lees meer over:

Frank Fol heeft zijn strijd om de Vlaming meer groenten te laten eten nog lang niet opgegeven. Samen met Aveve brengt de groentekok veertig groentezaden op de markt, met de nadruk op net iets andere of vergeten groenten. "Je gaat op een andere manier tegenover groenten staan als je ze ziet groeien", zegt Fol.

Samen met fotograaf Tony Le Duc maakte de groentekok bovendien een reeks boeken waarin hij niet alleen uitlegt hoe je de zaden plant, maar ook hoe je de geoogste groenten bereidt. "Voor elk seizoen bedachten we één boek. Mensen weten immers niet meer welke groenten bij welke seizoenen horen". De boeken zitten boordevol praktische tips, bijvoorbeeld over hoe diep je moet zaaien. "Ik heb het zelf meegemaakt dat zaadjes maar niet boven de grond wilden komen. Bleek dat ze op vijf centimeter gewoon te diep zaten", zegt Fol.

Om aan de slag te gaan met de groentezaden en de boekenreeks heb je niet eens een moestuin nodig. "Je kan ook gerust met potjes op de vensterbank of het balkon experimenteren", legt Frank Fol uit. "Ook dan kan je je eigen tomaatjes plukken of je eigen kruiden oogsten. Het is een jaar lang genieten".

Het Nieuwsblad gelooft alvast dat de eigen kweek van groenten wereldwijd in de lift zit. Vorig jaar werden in de VS veertig procent meer zaden verkocht dan het jaar voordien. In Nederland ging het om 15 procent. En in Engeland, hét bloemenland bij uitstek, gingen vorig jaar voor het eerst meer groentezaadjes dan plantenzaden over de toonbank. En ja, zelfs presidentsvrouw Michelle Obama begint in het Witte Huis haar eigen biomoestuintje.

Of er een rationele verklaring is voor deze trend? "Er is niet alleen de crisis, met een stijging van de voedselprijzen. Er is ook de ongerustheid over het pesticidengebruik en onze ecologische voetafdruk. Tegelijk is het ook een nieuwe lifestyle. In de VS is ook al een guerilla gardening-beweging aan de slag, die op lelijke plekken in de stad zaadjes plant", zegt culinair journalist Marc Declercq, co-auteur van de boekenreeks die bij Frank Fols zaden hoort.

Meer informatie: De 'Denk groenten!'-boeken verschijnen bij Minestrone Culinaire Uitgeverij. De zaden zijn enkel te koop bij Aveve 

Bron: Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek