Grey day: de dag waarop de groene energie op is
nieuwsVandaag (maandag) is het Grey Day, de dag waarop de groene energie in België op is. Tot het eind van het jaar gebruiken we nu alleen nog 'grijze energie', die uit uranium in kernreactoren komt of uit fossiele brandstoffen zoals olie, gas en steenkool. Televisiezender Canvas lanceerde het begrip vorig jaar en besteedt deze week extra aandacht aan de energie- en klimaatproblematiek. “Met Grey Day willen we mensen bewustmaken van de hoeveelheid vervuilende energie die we verbruiken en van het nog altijd erg kleine aandeel van groene/hernieuwbare energie in ons energieverbruik”, klinkt het bij Canvas.
In 2018 viel Grey Day op 2 februari. Dit jaar is dus sprake van een lichte verbetering, maar dat is een schrale troost. Als ons land aan dit tempo zijn energieproductie blijft vergroenen (+0,4% per jaar), is onze energie pas over 227 jaar 100 procent hernieuwbaar. Niet in 2050 zoals voorzien, maar in 2246.
Het aandeel zelf gemaakte hernieuwbare energie in België is gestegen van 8,7 procen in 2016 naar 9,1 procent in 2017. “Dat zijn de laatst beschikbare cijfers”, aldus televisiezender Canvas. “Al de rest, 90,9 procent, is grijze energie. In tijd uitgedrukt komt 9,1 procent overeen met iets meer dan 33 dagen op een jaar. Onze groene energie voor 2019 was gisteren dus op.”
Volgens het laatste landbouwrapport (LARA) haalde de Vlaamse land- en tuinbouw in 2016 zo’n 10 procent van zijn energieverbruik uit hernieuwbare energieproductie (elektriciteit en warmte) via warmtekrachtkoppelingen (WKK’s), groenestroomproductie door niet-WKK’s en houtverbrandingsinstallaties. Het plattelandsontwikkelingsprogramma PDPO III heeft in 2017 voor 242.000 euro aan steun toegekend voor materieel en installaties gerelateerd aan hernieuwbare energie en broeikasgassen. In de periode 2015-2017 was het selectiebedrag 1,6 miljoen euro.
Meer info over Grey Day vind je op de website van Canvas.
Bron: Eigen verslaggeving / Belga