Eerste Wetenschappelijke Prijs Sander Vercamer uitgereikt

Een doctoraatsonderzoek naar een innovatieve methode om sierplanten op een natuurlijke manier compacter te laten groeien, heeft de eerste Wetenschappelijke Prijs Sander Vercamer gewonnen. Deze prijs werd in het leven geroepen door het Proefcentrum voor Sierteelt (PCS), het Proefcentrum voor Aardappelteelt (PCA) en het Proefcentrum voor Groenteteelt (PCG) en wil doctoraatstudies bekronen die een duidelijke meerwaarde hebben voor één van deze sectoren.

26 oktober 2021  – Laatst bijgewerkt om 28 oktober 2021 15:54
Lees meer over:

Eind 2018 zwaaide Alexander (Sander) Vercamer af als Oost-Vlaams gedeputeerde van Landbouw. Maar liefst 33 jaar lang maakte hij deel uit van de deputatie en nog vier jaar langer was hij provincieraadslid. Sinds 1994 was hij bevoegd voor landbouw in de deputatie en in die hoedanigheid was hij ook voorzitter van de drie Oost-Vlaamse proefcentra: PCS (sierteelt), PCA (aardappelen) en PCG (groenten).

Als erkenning voor zijn jarenlange inzet werd bij zijn pensioenviering de Wetenschappelijke Prijs Sander Vercamer in het leven geroepen. Deze prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt en zal afwisselend onderzoek in één van de deelsectoren groenten, sierteelt en aardappelen bekronen. In 2021 was het de beurt aan een doctoraat dat een duidelijke praktische meerwaarde voor de sierteelt betekent. Het was eigenlijk de bedoeling om deze prijs uit te reiken tijdens de Floraliën in 2020, maar daar stak corona een stokje voor.

Na een eerste selectie op basis van proefschrift, CV en een motivatiebrief van de kandidaten, bleven er drie kandidaten over. Zij mochten hun onderzoek mondeling voorstellen aan een jury. De uiteindelijke winnaar is Siel Desmet geworden. Hij doctoreerde in 2020 aan UGent en ILVO met het proefschrift ‘Compact ornamentals by means of Rhizobium rhizogenes transformation and regeneration of Ri lines’. Het onderzoek werd ook gefinancierd oor VLAIO.

In zijn onderzoek stelde hij een innovatieve methode, de zogenaamde RI technologie, op punt om compacte sierplanten te ontwikkelen. “Hij maakte daarbij gebruik van een natuurlijk proces. Een sluwe infectiestrategie van een bacterie om plantencellen binnen te dringen, werd aangewend om de groeiwijze van verschillende planten te wijzigen”, legt juryvoorzitter Bruno Gobin uit. “Dankzij deze nieuwe technologie hoeven planten in de toekomst niet meer geremd te worden tijdens de opkweek, bijvoorbeeld door gebruik van chemische groeiremmers.”

Daarnaast loofde de jury ook de hoge wetenschappelijke kwaliteit van het onderzoek, de innovativiteit van de nieuwe techniek, maar ook de sterke praktijkwaarde van het onderzoek. “Siel Desmet betrok al tijdens zijn onderzoek jongplantentelers zodat zijn onderzoek doelgericht hun uitdagingen aanpakte en zijn resultaten zeer relevant waren voor de bedrijven”, aldus de jury.

Prijsuitreiking Sander Vercamer prijs 2021

Sander Vercamer was de proefcentra zeer erkentelijk voor deze prijs. "Anderen krijgen een horloge bij een hun pensionering, ik heb een eigen prijs gekregen", klonk het dankbaar. Vercamer toonde zich ook zeer tevreden met de keuze van de jury. “Siel Desmet werd unaniem tot laureaat uitgeroepen door de jury. Het is een eer deze prijs uit te reiken die vanuit onze proefcentra georganiseerd wordt om onderzoekers te stimuleren net dat extra stapje richting ondernemers te nemen”, zei hij tijdens de plechtige uitreiking van de prijs. Hij mocht een cheque van 1.500 euro uitreiken aan de winnaar.

Zijn opvolger als gedeputeerde voor Landbouw Leentje Grillaert (CD&V) onderlijnde het belang van doorgedreven samenwerking tussen onderzoekers en ondernemers. Ze roemde de Technopool Sierteelt - waarin naast het Proefcentrum voor Sierteelt ook UGent, ILVO en HOGent participeren - als het sterkste voorbeeld van samenwerking en kennisdoorstroming in de land- en tuinbouw. Het was die Technopool Sierteelt die mee de doctoraatsonderzoeken beoordeelde.

Over twee jaar wordt opnieuw een Wetenschappelijke Prijs Sander Vercamer uitgereikt. Voor welke sector, aardappelen of groenten, dat zal zijn, is vandaag nog niet bepaald.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek