header.home link

Eerste oogst Belgische biobaktarwe van ketenproject Colruyt geslaagd

22 oktober 2021

De eerste biobaktarwe van het Belgisch ketenproject van Colruyt is geoogst en kwalitatief goed bevonden om er bloem van te malen voor de productie van Belgisch biobrood. Dat laat Colruyt Group weten. Begin dit jaar kondigde de supermarktketen een samenwerkingsproject aan met vijf bio-akkerbouwers, een bloemmolen en een bakkerij dat uiteindelijk moet leiden tot biobrood van Belgische bodem.

Lees meer over:

De eerste biobaktarweoogst van het Belgisch ketenproject van Colruyt is binnen, weliswaar iets later dan voorzien door de slechte weersomstandigheden tijdens de zomer. Van alle partijen biobaktarwe werden stalen afgenomen om de kwaliteit ervan na te gaan. Voor de kwaliteitscontrole baseerde Colruyt Group zich op een aantal marktconforme parameters zoals het hectolitergewicht, de Zelenywaarde en het eiwitgehalte van de tarwe.

“Op basis van de resultaten van de onderzochte stalen, kunnen we met enige fierheid bevestigen dat zowel de zomertarwe als de wintertarwe bakwaardig zijn of van voldoende kwaliteit om er bloem van te malen en brood mee te bakken. Slechts één partij werd afgekeurd omwille van stuifbrand. Al de rest zal gebruikt worden voor het bakken van Belgisch biobrood”, laat de supermarktketen weten.

We zijn ervan overtuigd dat dit ketenproject de Belgische biobaktarwesector een boost zal geven en andere bioakkerbouwers ertoe zal aanzetten om te kiezen voor kwalitatieve biobaktarwerassen

Woordvoerder - Colruyt Group

115.000 broden van 12 hectare

In totaal werd door 5 akkerbouwers, geografisch verspreid over België, 12 hectare biobaktarwe ingezaaid. “De oogst was goed en het rendement lag zelfs iets hoger dan verwacht”, laat Colruyt weten. Bij de aankondiging van het project in het voorjaar werd gemikt op een productie van 55 ton. Dat is goed voor ongeveer 36 ton bloem waar in totaal  115.000 broden van gemaakt kunnen worden.

Na de succesvolle oogst kan het project de volgende fase in, de verwerking tot meel. Ook hier zijn de eerste stappen in genomen, laat Colruyt weten. “De baktesten bij de molenaar zijn eveneens goed bevonden en één partij baktarwe is ondertussen gemalen en klaar om er brood van te bakken. De overige partijen bakwaardige tarwe worden in stockage geplaatst bij de landbouwer om op afroep te gebruiken.”

De laatste stap in het proces is het bakken van het brood. Deze taak rust op de schouders van bakkerij Atelier du Pain uit Ninove. De bakkerij bakt biobroden van 500 en 800 gram en biostopbroden van het meel. De 100 procent made-in-Belgium broden zijn vanaf begin december te verkrijgen in de winkels van Bio-Planet.  

Opschaling van het project

Het voorlopige succes heeft de supermarktketen doen beslissen het volume voor volgend jaar op te schalen, alhoewel het daarbij geen cijfers noemt. “Tot 15 november zal er opnieuw Arminius en Mochus wintertarwe ingezaaid worden om volgend jaar in de zomer te oogsten. We zijn ervan overtuigd dat dit ketenproject de Belgische biobaktarwesector een boost zal geven en andere bioakkerbouwers ertoe zal aanzetten om te kiezen voor kwalitatieve biobaktarwerassen.”

Colruyt biobaktarwe groepsfoto_NB

De keuze voor baktarwe brengt financiële onzekerheden mee voor akkerbouwers. Zo ligt de prijs van baktarwe in de buurt van die van voedertarwe, terwijl het rendement een pak lager ligt. Ook de Belgische onvoorspelbare weersomstandigheden spelen de tarwetelers parten, want die zorgen voor wisselvallige kwaliteit van de tarwe. Akkerbouwers durven de sprong naar baktarwe niet wagen omdat ze geen gegarandeerde afzetmarkt hebben, want er moet opgebokst worden tegen import van baktarwe uit Duitsland en Oost-Europa.

Om deze onzekerheden uit te sluiten en productie van biobaktarwe van eigen land van de grond te krijgen is Colruyt Group de samenwerking met boeren, molen en bakkerij aangegaan. Elke individuele landbouwer in dit ketenproject geniet dankzij deze samenwerkingsovereenkomst van een gegarandeerde afzet aan een vooraf afgesproken prijs.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek