header.home link

Eerste aardbeien in Hoogstraten leveren 8.000 euro op voor goede doel

30 maart 2022

In de veiling van Hoogstraten is het symbolische eerste kistje aardbeien, dat acht bakjes telt, van het seizoen geveild voor 8.000 euro. Het bedrag gaat naar de stichting van de Iraans-Belgische topdokter Nasser Nadjmi, die wereldwijd kinderen met schisis helpt.

Lees meer over:
hoogstrateneersteaardbeien2022-1250

Naar jaarlijkse traditie, wordt bij de seizoenstart een kist aardbeien geveild voor het goede doel. De kist ging naar Fruithandel Sebrechts die 500 euro neertelde per bakje van 500 gram. Coöperatie Hoogstraten verdubbelde de opbrengst in naam van de telers.

Het geld gaat naar de Nadjmi Foundation, die kinderen met schisis helpt, een aandoening waarbij het gehemelte of de lip gespleten is. Enorm veel kinderen krijgen de diagnose en dokter Nadjmi helpt het probleem laagdrempelig op te lossen, zonder erg zware plastische chirurgie.   

Eigenares Ellen Sebrechts is zeer tevreden met de aankoop van deze aardbeien. “Wij zijn blij deze aardbeien te kunnen kopen en zo mee het startschot te geven van het Belgische aardbeiseizoen. Hiermee willen we ook het belang van lokale productie onderstrepen. Het is onze filosofie om zoveel mogelijk Belgische producten aan te bieden. We zetten volop in op partnerships met lokale producenten. Dat we hiermee ook nog ons steentje kunnen bijdragen aan een goed doel is mooi meegenomen.”

Na het overhandigen van de cheque aan de stichting van dokter Nadjmi, is het op de veiling de beurt aan exporteurs en groothandels. Ook online kunnen kopers meedoen aan de klokverkoop.

Door de wispelturige weersomstandigheden teelt men aardbeien in Hoogstraten al lang niet meer uitsluitend in volle grond. Dankzij de verlichte serreteelt kent de aardbeiensector al even geen seizoenstop meer. Toch kiest men aan het begin van de lente voor een symbolische seizoenstart.   

Coöperatie Hoogstraten levert, naast aardbeien, het jaarrond ook tomaten, komkommers en paprika's. Tijdens de zomermaanden komen daar nog kersen en verschillende bessen (blauwe bes, framboos, braambes en kiwibes) bij.   

Tijdens de pandemie zag de veiling de verkoop van aardbeien sterk stijgen. Coöperatie Hoogstraten draaide in 2021 een productomzet van 302 miljoen euro, goed voor een derde recordjaar op rij.

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek