header.home link

Fusie op til tussen veilingen Roeselare en Hoogstraten?

3 februari 2022

De REO Veiling uit Roeselare en Coöperatie Hoogstraten gaan spreken over een fusie. Dat hebben de tuinbouwveilingen aangekondigd in een persbericht. “Twee gezonde, lokaal verankerde organisaties met dezelfde ambitieuze droom, namelijk een sterke en toekomstgerichte coöperatie uitbouwen die blijvend een duurzame meerwaarde creëert voor de aangesloten telers”, klinkt het.

Lees meer over:

De bestuursorganen van beide groente- en fruitcoöperaties hebben woensdagavond het licht op groen gezet om de fusiepiste verder uit te werken. De coöperaties zijn geen onbekenden voor elkaar. In diverse koepelorganisaties en op een reeks bestaande projecten wordt al jaren intensief samengewerkt.

"Op basis van eerste verkennende gesprekken zijn beide partijen ervan overtuigd dat ze een verdere integratie moeten verkennen. Een samengaan zal een grotere slagkracht geven om zowel op interne uitdagingen als op externe opportuniteiten daadkrachtiger in te spelen", luidt het. “Daarnaast is een schaalvergroting een bewuste keuze om een nog sterkere en flexibelere partner te zijn in een steeds verder consoliderende markt.”

Sterkere marktpositie

Volgens Hans Vanderhallen, directeur van Coöperatie Hoogstraten, zal de toegenomen schaalgrootte extra mogelijkheden bieden om in te zetten op de bouw van een sterkere organisatie. “In een context waar sectorale uitdagingen nog nooit zo talrijk zijn geweest, kunnen wij samen veel efficiënter inspelen op de noden van de markt en de daarvoor noodzakelijke transformatie versnellen. Onlosmakelijk hiermee verbonden is de ambitie om onze interne organisatie en werking naar een hoger niveau te brengen.”

Paul Demyttenaere, directeur REO Veiling ziet een heel duidelijke complementariteit tussen beide veilingen in de geografische dekking. “Samen kunnen wij een verbindende as vormen in het hart van Europa. Door onze krachten te bundelen, zetten we een stevige stap richting meer slagkracht. Een samengaan leidt tot de essentie van gemeenschappelijke marktordening, namelijk een groter geconsolideerd aanbod waardoor we onze marktpositie versterken.”

Sonja De Becker, voorzitter van Boerenbond, noemt de aankondiging een positief en sterk signaal en beaamt de geografische complementariteit. "Het zijn beide sterke coöperaties. Met een duidelijke complementariteit in geografische dekking en aanvullende productportefeuille zou een unieke en veelbelovende as in het hart van Europa gerealiseerd kunnen worden. De coöperatie is volgens ons bovendien nog steeds een sterk model: van, voor en samen met telers in de markt."

REO Veiling boekte vorig jaar een productomzet van 219 miljoen euro. Ruim 800 actieve telers vermarkten hun producten via de Roeselaarse veiling. Coöperatie Hoogstraten draaide een productomzet van 302 miljoen euro en telt 200 actieve telers.

Vijf jaar geleden waren er al gesprekken tussen Hoogstraten en BelOrta uit Sint-Katelijne-Waver over een mogelijke fusie. Die plannen werden uiteindelijk echter weer opgeborgen. Het was te vroeg voor beide partijen, klonk het toen.

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek