Verwarmde aardbeienteelt iets later door hoge energieprijzen

Door de hoge gasprijzen hebben sommige verwarmde aardbeientelers de temperatuur in de serre teruggeschroefd. Hierdoor loopt dit type productie enkele weken vertraging op. Telers met vaste gascontracten volgen wel het normale ritme. Vorige week werden bij BelOrta de eerste aardbeien aangeleverd. De opbrengst van de primeuraardbeien gaat naar de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Ook in Hoogstraten werd het seizoen officieel geopend. De eerste aardbeien gingen naar koning Filip.

14 maart 2022  – Laatste update 14 maart 2022 21:21
Lees meer over:
Lieven en Martine Colembie leveren eerste aardbeien van het seizoen aan bij BelOrta

In de tomatenteelt hebben de hoge gasprijzen ervoor gezorgd dat de aanvoer gehalveerd is de afgelopen twee maanden omdat de teelt anders ingepland wordt dan andere jaren. “In de verwarmde aardbeienteelt zijn er geen BelOrta telers die geen aardbeien hebben geplant”, vertelt Miguel Demaeght van BelOrta. De groente- en fruitcoöperatie telt ongeveer 300 hectare aardbeienteelt. Zo’n 60 hectare daarvan betreft verwarmde serreteelt.

Het verwarmde seizoen bij BelOrta loopt tot december. De eerste aardbeien komen traditioneel in maart voor de klok. Dit jaar kwamen de primeuraardbeien uit de serre van Lieven Colembie uit Halle. De eerste bakjes werden verkocht aan het symbolische bedrag van 125 euro per punnet. BelOrta verdubbelt deze prijs voor de eerste lading aardbeien en schenkt daarmee een bedrag van 2.000 euro aan de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne via Oekraïne 12-12.

Mogelijkerwijs zal de prijs wel hoger liggen in vergelijking met voorgaande jaren. “Door de hoge gasprijzen hebben veel telers de verwarming in de serre teruggeschroefd met als gevolg dat de productie enkele weken vertraagd is. De komende tijd zal het aanbod dus nog klein zijn”, vertelt Demaeght. Hij geeft aan dat telers een hogere prijs zeker kunnen gebruiken. “Niet alleen de gas- en elektriciteitskosten zijn flink gestegen. Dat geldt onder andere ook voor meststoffen, uitgangsmateriaal en verpakkingen.” Normaal piekt de productie van aardbeien in verwarmde serres in de derde of vierde week van april. “Deze piek zal dit jaar iets later plaatsvinden”, aldus Demaeght.

Volgens hem heeft elk jaar vraagtekens. “En deze zijn dit jaar iets groter in aantal.” Niet alleen is het productieritme verstoord en zijn de kosten voor telers sterk opgelopen, ook het consumptiegedrag van consumenten is een groot vraagteken voor de sector.

BelOrta vermarktte de afgelopen jaren tussen de 9.000 - 10.000 ton aardbeien per jaar. Hoewel de productie op hetzelfde niveau bleef, is er de afgelopen vijf jaar een duidelijke verschuiving merkbaar van vollegrondsteelt naar substraatteelt. Waar in 2017 nog ruim 71 procent van de aardbeien bij BelOrta geteeld werd in volle grond, is dat aantal intussen gedaald naar 35 procent. Het areaal substraatteelt neemt verder toe en bedraagt voor dit seizoen 65 procent van het totale areaal.

hoogstraten_aardbeien

Ook bij Hoogstraten is het aardbeienseizoen officieel afgetrapt. Volgens de traditie van de coöperatieve worden de eerste aardbeien door de ‘Ghesellen van de Aardbei’ van Hoogstraten aan het koninklijk paleis aangeboden. Waar koning Filip twee jaar geleden de eerste aardbeien persoonlijk in ontvangst nam, was er nu iemand namens het koningshuis afgevaardigd. Tijdens de overhandigingsceremonie gaven de vertegenwoordigers van Hoogstraten aan dat het geen gemakkelijk jaar gaat worden voor de meer dan 200 aangesloten aardbeientelers en hun families.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek