Dure melk 'ietsje' beter

Dezer dagen kan je voor 49 eurocent een liter halfvolle melk kopen. Je kan natuurlijk meer betalen, het dubbele zelfs. Maar is melk van 1,19 euro beter dan de spotgoedkope versie?
17 maart 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:07
Lees meer over:

Niet alles wordt duurder. Dezer dagen kan je voor 49 eurocent een liter halfvolle melk kopen. Je kan natuurlijk meer betalen, het dubbele zelfs. Maar is melk van 1,19 euro beter dan de spotgoedkope versie? "Het antwoord is complex", zegt Renaat Debergh van de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie (BCZ). 

"De meeste halfvolle melk in ons land heeft een UHT-behandeling ondergaan: ze wordt kortstondig verhit op hoge temperatuur. Ik weet dat die behandeling bij duurdere melk iets beter verloopt, waardoor je toch een smaakverschil krijgt en de voedingsstoffen beter bewaard blijven", stelt Debergh in Het Laatste Nieuws.

"Merken zullen ook hogere eisen stellen aan het voeder dat de koeien krijgen en ze zullen nog striktere controles uitvoeren in het bedrijf. Ze gaan net dat stapje verder dan de minimumvereisten. Maar toegegeven, de consument zal dat niet altijd in zijn glas merken. Een deel van het extra geld kan ook naar verpakking gaan, naar een dop die gemakkelijk afsluit. Of naar onderzoek voor innovaties. En ook naar reclame, natuurlijk".

Debergh benadrukt dat alle melk op de markt even veilig is. En alle melk is een goede bron van eiwitten, vitamines en mineralen. "Maar als een koe topvoeder heeft gekregen, is het logisch dat het eindproduct net dat ietsje beter is, bijvoorbeeld qua onverzadigde vetzuren". Tot slot merkt de secretaris-generaal van BCZ op dat het verschil tussen de spotgoedkope en de normaal geprijsde melk eerder zit tussen 'minder fair' en 'fair' tegenover de boer". Ter vergelijking: een fles cola van 1,5 liter kost ongeveer 1,60 euro.

Bron: Het Laatste Nieuws

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek