"Dumpster divers brengen voedselveiligheid in gevaar"
nieuwsDe federatie voor de handel, Comeos, is "opgelucht" dat de rechtbank van Dendermonde het signaal geeft dat voedsel uit afvalcontainers stelen, strafbaar is. Steven D. werd veroordeeld voor diefstal omdat hij jarenlang voedsel uit containers van handelaars haalde en dat naar eigen zeggen verdeelde onder hulpbehoevenden. Zogenaamde 'dumpster divers' zetten volgens Comeos het voedselveiligheidssysteem op de helling.
In De Morgen nam gastdocent theologie Hans Geybels het vorige maand nog op voor de dumpster divers. "Voedsel stelen is niet altijd een misdaad", verklaarde Geybels. "Jaarlijks gooien we 500.000 ton eten weg. In de supermarkten wordt de kost van weggegooid voedsel doorgerekend zodat we er dus sowieso voor betalen", luidde de argumentatie van beschuldigde Steven D. De rechtbank in Dendermonde veroordeelde hem niettemin tot zes maanden voorwaardelijk wegens diefstal met geweldpleging omdat hij al tien jaar lang eten uit containers van supermarkten haalde.
Comeos spreekt zich niet uit over de grond van de zaak, maar is wel opgelucht dat de rechtbank duidelijk stelde dat voedsel stelen, ook al is het uit containers, strafbaar is. Comeos legt in een persbericht uit dat voedingswaren consumeren afkomstig uit vuilnisbakken, levensgevaarlijk is. "Niemand weet waarom de handelaar het voedsel weggooit", aldus Comeos. "Het kan een overschot van een grote aankoop zijn, maar het voedsel kan evengoed ingevroren en weer ontdooid geweest zijn. Als iemand dan een voedselvergiftiging oploopt, wordt de handelaar met de vinger gewezen", verklaart de federatie voor de handel.
Dominique Michel, gedelegeerd bestuurder van Comeos, verklaart in De Morgen dat hij wel sympathie kan opbrengen voor de ideeën van 'voedseldief' Steven D., maar voegt er meteen aan toe dat hij 'dumpster diven' de verkeerde methode vindt. Ook het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen vindt dat "containerduiken" eigenlijk niet zou mogen. "Wij raden handelaars aan hun pas vervallen of niet mooi ogende producten weg te geven aan voedselbanken, armen- en daklozenorganisaties, OCMW's of andere goede doelen. Producten die één of twee dagen vervallen zijn, zijn meestal niet van slechte kwaliteit, al is voorzichtigheid geboden bij bepaalde voedingswaren, zoals vlees-, vis- of zuivelproducten", zegt Christine Mattheeuws, voorzitter van het NSZ.
Comeos verbetert het NSZ op dat punt en zegt dat de wetgever niet toelaat dat voedselbanken eten verdelen waarvan de uiterste houdbaarheidsdatum overschreden is. "Vervallen voedingswaren moeten omwille van de voedselveiligheid worden vernietigd", aldus Comeos. Dat belet niet dat de leden van de federatie jaarlijks het equivalent van ongeveer 2,4 miljoen maaltijden aan de voedselbanken schenken. Wanneer de uiterste verkoopdatum nadert, heeft een handelaar met andere woorden drie opties: hij probeert het product in snelverkoop alsnog aan de man te brengen, hij schenkt het weg of hij vernietigt het.
Bij die laatste, drastische maatregel doen de supermarkten beroep op gespecialiseerde firma's, die voedseloverschotten recupereren, behandelen en verwerken tot meststoffen of veevoeders, of ze worden vergist zodat er natuurgas uit kan worden gewonnen. "Het eten in de containers van supermarkten is dus niet verloren", besluit Dominque Michel, "zodat het al te gek is dat handelaars door de acties van zogenaamde dumpster divers verplicht worden om die containers te beveiligen."
Bron: De Morgen/Belga/eigen verslaggeving