Duitsland waarschuwt voor darmbacterie op groenten
nieuwsDe gevaarlijke EHEC-bacterie heeft in Duitsland al aan vier mensen het leven gekost. Bij zo'n 140 mensen zou de bacterie al tot nierfalen geleid hebben. Komkommers, tomaten en sla zijn meer dan waarschijnlijk de oorzaak van de snelle verspreiding van de bacterie. Dat heeft de Duitse minister van Landbouw, Ilse Aigner, woensdagavond gezegd.
De eerste resultaten van de analyses van het Robert Koch-instituut laten uitschijnen dat komkommers, kropsla en tomaten de bron zijn van de ziekte, aldus Aigner. Uit een studie bleek dat de EHEC-patiënten duidelijk meer van deze groenten hadden gegeten dan gezonde controlepersonen.
De EHEC-bacterie (enterohemorragische E. coli) is een gevaarlijke variant van de E.coli-bacterie, die in ons darmstelsel helpt met de spijsvertering. De EHEC-bacterie veroorzaakt bloedingen in het spijsverteringsstelsel. Mensen die ziek worden, moeten overgeven, hebben last van diarree en het risico op nierproblemen is groot.
De besmetting treft vooral het noorden en noordoosten van het land. Naar schatting 350 mensen in Duitsland zijn al ziek en bij zo'n 140 mensen zou de bacterie al tot nierfalen geleid hebben. Het overlijden van vier mensen is vermoedelijk te wijten aan de bacterie.
Het Voedselagentschap laat weten de situatie in de gaten te houden, maar "op dit ogenblik is er geen reden tot onrust in België", zegt woordvoerster Lieve Busschots.
Bron: Belga/deredactie.be