ABS wil maatregelen voor burgers, Droogtecommissie houdt de boot af

Het Algemeen Boerensyndicaat vraagt dat de Vlaamse droogtecommissie beslist om ook burgers droogtemaatregelen op te leggen. "Er moet een signaal komen om niet-essentieel waterverbruik te stoppen. Wat er nog beschikbaar is, moeten we op een verstandige manier gebruiken", zegt voorzitter Hendrik Vandamme aan VRT. De droogtecommissie wilde nog niet op zijn vraag ingaan. Mogelijk komen er begin september wel maatregelen.

25 augustus 2022  – Laatste update 25 augustus 2022 22:05
Lees meer over:

Voor de landbouw was er al een oppompverbod in onbevaarbare wateren in heel Vlaanderen, in het IJzerbekken is er zelfs een volledig captatieverbod. Sinds deze week is pleziervaart niet meer mogelijk op een groot deel van de Vlaamse waterwegen. Maar voor het grote publiek blijven de maatregelen uit, tot grote onvrede van de landbouworganisaties.

Het Algemeen Boerensyndicaat pleit in de aanloop naar de vergadering van de droogtecommissie vandaag al voor diepgaande droogtemaatregelen voor burgers. "Er moet een signaal komen om niet-essentieel waterverbruik te stoppen", zegt voorzitter Hendrik Vandamme. "Dat het niet meer toegelaten wordt om met drinkwater wagens te wassen, gazons te besproeien, zwembaden te vullen. We zien dat er ook nog sportvelden en golfterreinen besproeid worden. Daar zien wij het nut niet van in. Alles wat nog beschikbaar is, moeten we op een verstandige manier gebruiken." 

In de Vlaamse droogtecommissie zitten de waterbeheerders, drinkwatermaatschappijen, waterzuiveringsbedrijf Aquafin en gouverneurs. De commissie vergadert wekelijks bij lange periodes van droogte en formuleert aanbevelingen. Sinds de laatste bijeenkomst van de droogtecommissie een week geleden is er amper regen gevallen, zegt Vandamme. "In de praktijk blijft de regen uit. En dat zet een blijvende druk op alle watervoorraden die er nu nog zijn. We moeten het water gebruiken daar waar het essentieel is, de voedselproductie en de industriële processen die voedsel verwerken. Die dreigen stil te vallen als men volgende week pas zou beslissen om ingrijpende maatregelen te nemen. Dat moeten we te allen tijde vermijden."

Maar de droogtecommissie heeft gisteren nog geen grote extra maatregelen willen aankondigen. Administrateur-generaal van de Vlaamse Milieumaatschappij Bernard De Potter vraagt de sectoren wel volgende week te rapporteren aan de commissie welke besparende maatregelen zij kunnen nemen en welke risico's zij zien. Op basis daarvan adviseert de Droogtecommissie volgende week mogelijk wel strengere maatregelen.

De VMM benadrukt dat er voor de komende weken zeker voldoende drinkwater beschikbaar is, maar dat het probleem zich vandaag voordoet bij de waterlopen. Zo heeft de regenval van afgelopen weekend ons wel wat extra tijd opgeleverd, maar wordt verwacht dat midden september het kritische peil bereikt wordt op het Albertkanaal. De Potter benadrukt ook dat het drinkwaterverbruik momenteel aan de lage kant blijft. Specifieke maatregelen voor particulieren zouden momenteel dan ook geen echte impact hebben op het totale volume. "Het is niet omdat iemand zijn gazon niet sproeit dat er een druppel water meer in het Albertkanaal gaat komen", zegt hij. 

In haar communicatie noemt de Droogtecommissie maatregelen zelfs "onafwendbaar" wanneer "de verwachting op significante neerslag uitblijft" begin september. Het gaat dan om maatregelen als een verbod op waterverbruik voor niet-essentiële toepassingen door huishoudens, bedrijven en overheden en een verdere uitbreiding van het verbod op oppervlaktewateronttrekkingen. Op het Albertkanaal en het kanaal Gent-Terneuzen kunnen er vaarbeperkingen komen en een beperking van oppervlaktewateronttrekkingen voor de industrie. Voor het Alberkanaal kan ook een verminderde inname opgelegd worden van oppervlaktewater als ruwwater voor drinkwaterproductie door Water-Link. 

De Potter zegt Vandamme te begrijpen. "Het is niet leuk om te zien dat je in bepaalde streken de velden niet kan irrigeren, maar dat het golfterrein in de buurt wel nog mooi groen is", zegt hij.

Bron: VRT

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek