header.home link

Ongeziene droogte in Europa en China

24 augustus 2022

De aanhoudende droogte in Europa is ongezien in vijf eeuwen. Dat blijkt dinsdag uit een onderzoek van de Europese Commissie. Een aanhoudende hittegolf bedreigt dan weer de oogsten in China.

Lees meer over:

Bijna de helft van Europa wordt bedreigd door droogte. Dat blijkt uit een rapport dat het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek (GCO) van de Europese Commissie dinsdag publiceerde.

 Op 10 augustus gold voor 47 procent van het Europese grondgebied een waarschuwing voor droogte. In 17 procent van de onderzochte regio's is de alarmfase bereikt. De schaarse regenval en enkele hittegolven vanaf mei hebben in heel Europa een invloed gehad op de rivierafvoer en het waterpeil. Dat heeft ook een nadelige invloed gehad op de energiesector, zowel voor de opwekking van stroom via waterkracht als voor de koelsystemen van de kerncentrales.

De droogte heeft daarnaast de opbrengst van de zomeroogst aanzienlijk verminderd, waarbij maïs het zwaarst is getroffen en de grasgroei bijna volledig is stilgevallen. In onder meer Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk is het droogtegevaar toegenomen.

Westelijke Middellandse Zee

Volgens het rapport verslechteren de omstandigheden het meest in de regio's die in het voorjaar van 2022 al door droogte werden getroffen: Noord-Italië, Zuidoost-Frankrijk en sommige gebieden in Hongarije en Roemenië.

Bovendien voorspelt het rapport dat de mediterrane regio tot november warmer en droger zal zijn dan normaal. “De recente neerslag heeft de droogte in sommige regio's van Europa wellicht verlicht”, schrijven de experts. “In sommige gebieden hebben de daarmee gepaard gaande onweersbuien echter tot schade en verliezen geleid. Dat kan de gunstige effecten van de neerslag hebben beperkt.”

Uitgelicht
De oogst van wintergranen in China dreigt zwaar tegen te vallen, er wordt zelfs gevreesd voor een historisch dieptepunt qua opbrengsten. Voedselautonomie is een speerpunt op h...
8 maart 2022 Lees meer

China

Ook verscheidene delen van China kreunen al enkele weken onder een ongekende hittegolf, met temperaturen die in het zuidwesten van het land kunnen oplopen tot 45 graden. De extreme omstandigheden hebben in vele regio’s geleid tot een zorgwekkende daling van het waterpeil en tot een droogte die problematisch is voor de landbouwers. Vooral de waterintensieve rijst- en sojateelten worden zwaar getroffen.

Ook in China zijn waterbesparingsmaatregelen van kracht, al krijgt de bescherming van de gewassen er wel prioriteit. "De snelle uitbreiding van de droogte, in combinatie met de hoge temperaturen en de hitteschade, vormen een ernstige bedreiging voor de landbouwproductie in het najaar", zo blijkt ook uit de mededeling van het ministerie van Landbouw.

Experts hadden zelfs voor de hittegolf al hun bezorgdheid geuit over de onzekere oogst dit jaar in China, onder meer als gevolg van de coronamaatregelen. Door problemen op handelsvlak en op logistiek gebied werd in het voorjaar al later gezaaid dan normaal. Begin dit jaar wogen uitzonderlijk zware neerslag al op de Chinese oogsten.

Bron: Belga / De Tijd

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek