Droogtecommissie wil dat sectoren rapporteren over besparingspotentieel water

Als er de volgende weken niet veel regen valt, zouden er in september wel eens strengere maatregelen kunnen komen om het waterverbruik te verminderen. In voorbereiding wordt nu al overleg gestart met de verschillende sectoren (landbouw, industrie, bouw...) over waar ze water kunnen besparen. Dat zegt VMM-woordvoerder Bernard De Potter donderdag na een nieuw overleg van de Vlaamse droogtecommissie.

18 augustus 2022  – Laatste update 18 augustus 2022 16:51
Lees meer over:

In die commissie zetelen de waterbeheerders, drinkwatermaatschappijen, Aquafin en gouverneurs. Ze vergadert wekelijks bij lange periodes van droogte en formuleert aanbevelingen.

Donderdag luidt het dat de situatie kritiek is. "Alle indicatoren, hydrologische en meteorologische, wijzen daarop. De neerslag van de afgelopen dagen en de nog voorspelde neerslag zal niet zorgen voor een significant herstel van onze waterlopen. Een verdere daling van de peilen en debieten in de onbevaarbare waterlopen en waterwegen is niet uit te sluiten", aldus de droogtecommissie. Voor de drinkwaterbevoorrading is er geen probleem, ook niet op middellange termijn, al wordt de waakzaamheid wel aangescherpt.

Strengere maatregelen blijven uit

De droogtecommissie blijft haar advies herhalen, aan sectoren, overheden en burgers, om hun waterverbruik "maximaal terug te dringen". Voorlopig blijft het bij dit advies, maar als er de volgende weken niet veel regen valt of wordt voorspeld, dan is een verstrenging niet uitgesloten, geeft De Potter toe.

"Begin september wordt een kritiek punt", zegt hij. Dan komen drastische maatregelen in het vizier, als de weersituatie niet wijzigt. Die maatregelen kunnen bijvoorbeeld een algemeen captatieverbod voor landbouw én industrie zijn en het verbod op niet-essentieel gebruik van water, bijvoorbeeld om de auto te wassen of voor fonteinen. "Wij blijven de situatie op de voet volgen", klinkt het.

De voorbije maanden zijn er al maatregelen genomen om de effecten van de droogte te beperken. Zo zijn er schutbeperkingen op verschillende waterwegen, en worden er mobiele pompen ingezet. Overal in Vlaanderen is het verboden om water te onttrekken uit onbevaarbare waterlopen. De droogtecommissie vraagt ook om vissterfte steeds te melden aan de milieudienst van de gemeente.

Nu zal aan de verschillende sectoren en overheden worden gevraagd om te laten weten welke maatregelen zij nemen om hun watergebruik te beperken. "Zodat we elkaar kunnen inspireren en aanzetten tot besparing. Deze tijden van waterschaarste vragen van iedereen een inspanning en solidariteit", klinkt het in het persbericht van de droogtecommissie. Daarnaast wordt gevraagd om pleziervaart enkel nog samen met beroepsvaart te versassen.

Landbouworganisaties willen robuust beleid

ABS uitte gisteren nog felle kritiek op het uitblijven van diepgaandere droogtemaatregelen. De landbouworganisatie zag daarin een bewijs dat een robuust waterbeleid vooralsnog uitblijft. “Als een eenvoudig signaal naar de burger al te veel gevraagd is, dan is een echte transitie onmogelijk”, klonk het.

Ook Boerenbond benadrukt dat de land- en tuinbouwsector kan zorgen voor een deel van de oplossing en de voorbije jaren al heel wat inspanningen deed rond wateropvang, aangepaste teelten en waterbesparende technieken. “Toch stellen zich nog heel wat uitdagingen rond waterbuffering, samenwerking en investeringen rond onderzoek en ontwikkeling”, zegt voorzitter Lode Ceyssens, die daarom vraagt dat het beleid hier samen met de sector op inzet om de sector nog meer klimaatrobuust te maken.

Ceyssens geeft het voorbeeld van waterbuffering als cruciale maatregel om voldoende water te voorzien. “Maar te vaak botsen boeren die een waterbuffer willen aanleggen daar op regelgeving (erfgoed, landschap, grondverzet) die vergunningverlening vertraagt of onmogelijk maakt.”

Volgens de landbouworganisatie vallen er bovendien nog heel wat winsten te boeken door samenwerking met andere sectoren rond meer circulair water(her)gebruik, maar dan moeten de administraties het “hokjesdenken verlaten”.

Tot slot blijven er volgens Ceyssens nog heel wat kansen liggen in investeringen in onderzoek en ontwikkeling. “Denk aan precisie-bevloeiing in de kapitaalsintensieve teelten (groenten, aardappelen, sierteelt …), in de opkweek van plantgoed (sierteelt, aardbeien, prei, …), maar ook door gebruik te maken van bodemscans en inzetten van drones, onderzoek naar meer klimaatbestendige gewassen, peilgestuurde drainage,… .” 

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek