Doorbraak in geslachtsbepaling van kuikens in het ei
nieuwsEen test die het geslacht van een kuiken reeds in het ei zou kunnen bepalen, kan komaf maken met het vergassen van miljoenen voor de leghennenhouderij onbruikbare haantjes. In ons land is de K.U.Leuven betrokken (geweest) bij de ontwikkeling van zo'n test, maar tot op heden leverde dat geen praktijkrijpe resultaten op. In Ovo, een jong biotechbedrijf uit het Nederlandse Leiden, zegt dat het daar wel in geslaagd is.
Alleen al in Nederland worden jaarlijks 45 miljoen kuikens gedood op de dag dat ze uit het ei komen. Dit zijn de haantjes die geen eieren leggen en dus nutteloos zijn voor de leghennenhouderij. In Ovo ontwikkelde een test om het geslacht van kuikens al op de negende dag in het ei te bepalen.
Dit zou een grote stap vooruit beteken voor het dierenwelzijn in de sector. Niet alleen komt er een einde aan het vergassen van de haantjes, ook het handmatig op geslacht sorteren van de kuikens wordt overbodig. Dit proces levert de kuikens veel stress op. Door de geslachtsbepaling halverwege het broedproces zou een broederij ook energie kunnen besparen en minder CO2 uitstoten.
In Ovo is een initiatief van Wouter Bruins en Wil Stutterheim, (oud-)studenten van de Universiteit Leiden. Samen met de broederijen Verbeek, Het Anker, Agromix en Ter Heerdt werken Bruins, bedenker van het concept, en zijn collega Stutterheim al ruim een jaar aan de geslachtsbepaling van kuikens. In Boerderij spreekt Bruins de verwachting uit dat de techniek over twee jaar klaar is voor commercieel gebruik. In Ovo kon alvast een nominatie in de wacht slepen voor de Herman Wijffels Innovatieprijs die uitgereikt wordt door Rabobank.
Meer info: In Ovo
Bron: eigen verslaggeving/NieuweOogst/Boerderij
Beeld: In Ovo