Jan Ingels (Tiense) is nieuwe voorzitter Fevia Vlaanderen: “Focus op duurzaamheid en samenwerking”
nieuwsJan Ingels, directeur van de Tiense Suikerraffinaderij, is benoemd tot nieuwe voorzitter van Fevia Vlaanderen. Hij volgt Geert Vermeersch van Colac op. Ingels begint zijn termijn in een uitdagende periode: de marges in de voedingsindustrie staan historisch laag. Om de rentabiliteit te herstellen, wil hij inzetten op innovatie, duurzaamheid en regionale verankering. “Samenwerking met de boeren is essentieel. Wij zijn partners en kunnen samen werken aan een sterkere positie van de voedingsmiddelenindustrie.”
Na zes jaar draagt Geert Vermeersch, directeur en eigenaar van producent van ijsingrediënten Colac, de voorzittersfakkel over. Hij kijkt terug op een bewogen periode, gekenmerkt door de coronacrisis, stijgende energieprijzen en grondstoffentekorten. Volgens Vermeersch toonde de Vlaamse voedingsindustrie veerkracht door ondernemerschap, hard werken en innovatie.
“We moeten ondernemerschap blijven ondersteunen, zonder overregulering. Samenwerking binnen de sector en met industriële partners is de motor van groei. Onze samenwerking met federaties zoals Agoria, Fedustria en essenscia en de Vlaamse regering binnen het Vlaamse Industrieforum heeft de industrie opnieuw op de kaart gezet als sleutel tot een welvarend Vlaanderen”, zegt Vermeersch.
Marges op dieptepunt, kentering nodig
Jan Ingels wil vasthouden aan deze samenwerking en schuift daarbij ook de landbouwsector naar voren als belangrijke partner. “De landbouw is essentieel voor de verwerkende industrie, maar wij zijn ook belangrijk voor de landbouw. Zestig procent van de Vlaamse landbouwproducten wordt verder gevaloriseerd door de verwerkende industrie.”
Ingels neemt het roer over op een moment dat de Belgische voedingsindustrie rood kleurt. Fevia waarschuwde recent voor dalende productie en een historisch dieptepunt in rendabiliteit. “Actie is dringend nodig. Bedrijven moeten hun competitiviteit versterken om de transitie naar duurzaamheid te versnellen”, stelt Ingels.
Zijn prioriteiten zijn duidelijke kostenoptimalisatie en meer toegevoegde waarde. Energie-efficiëntie, CO2-reductie en valorisatie van nevenstromen bieden daarbij kansen, zowel economisch als ecologisch. “De groene transitie is een belangrijke uitdaging. Vlaamse voedingsbedrijven hebben het ondernemerschap om hierin te slagen, maar samenwerking met en steun van de overheid zijn essentieel, gezien het internationale karakter van onze sector”, aldus Ingels.

Mercosur met gelijk speelveld
Ingels waarschuwt dat verduurzaming niet mag leiden tot verlies van concurrentiekracht. Ook spreekt hij zich kritisch uit over Mercosur. “Zuid-Amerika is een interessante markt voor onze bedrijven en vrijhandel kan opportuniteiten bieden. Maar dat moet wel gebaseerd zijn op een gelijk speelveld.”
Fevia Vlaanderen ziet een belangrijke rol voor de overheid om de ontwikkeling van voedingsbedrijven mogelijk te maken. Rechtszekerheid is daarbij een sleutelwoord. “Onze bedrijven moeten kunnen rekenen op een stabiele en betrouwbare juridische context. Dit betekent duidelijke regels, snelle en transparante procedures, en een consistent vergunningenbeleid dat investeringen ondersteunt in plaats van belemmert”, klinkt het.
Ingels is ingenieur van opleiding en bouwde doorheen de jaren ervaring op binnen de verpakkings- en voedingssector. Sinds 2018 is hij Director Sugar Factories voor de Tiense Suikerraffinaderij. Met zijn achtergrond lijkt hij dichter bij de landbouw te staan dan zijn voorganger. “De voedingsindustrie en landbouw blijven partners die elkaar kunnen versterken. Door samen te werken kunnen we synergie creëren en een sterkere positie voor de sector realiseren”, besluit Ingels.
