header.home link

Dikke mensen hebben vaker verkoudheid

15 januari 2009
Zwaarlijvige mensen hebben vaker een verkoudheid. Dat blijkt uit een onderzoek door Nederlandse huisartsen, meldt professor Dirk Devroey, het diensthoofd van de vakgroep Huisartsgeneeskunde van de Vrije Universiteit Brussel. In het onderzoek werden 550 obese patiënten vergeleken met 954 patiënten met een normaal lichaamsgewicht. De obese patiënten raadpleegden hun huisarts meer voor verkoudheden en spierpijn van de schoudergordel, maar ook voor huidaandoeningen en kwetsuren.
Lees meer over:

Zwaarlijvige mensen hebben vaker een verkoudheid. Dat blijkt uit een onderzoek door Nederlandse huisartsen, meldt professor Dirk Devroey, het diensthoofd van de vakgroep Huisartsgeneeskunde van de Vrije Universiteit Brussel. In het onderzoek werden 550 obese patiënten vergeleken met 954 patiënten met een normaal lichaamsgewicht. De obese patiënten raadpleegden hun huisarts meer voor verkoudheden en spierpijn van de schoudergordel, maar ook voor huidaandoeningen en kwetsuren.

De auteurs vinden niet direct een verklaring voor het vaker voorkomen van verkoudheden bij dikke mensen, maar verwijzen naar een immunologisch onderzoek. Uit dat onderzoek blijkt namelijk dat in het afweersysteem van zwaarlijvige mensen veranderingen plaatsvonden, waardoor ze vatbaarder zijn voor verkoudheden.

Bovendien consulteren dikke mensen vaker hun huisarts voor de aandoeningen die samengaan met hun overgewicht, zoals hoge bloeddruk en suikerziekte.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek