"Dieren hebben geen behoefte aan seks"

nieuws
Van de 760.000 koeien die in 2006 in ons land zijn geboren, is een verwaarloosbaar aantal op natuurlijke wijze verwekt en geboren. Voor varkens, paarden en kippen is het niet anders. Miljoenen dieren worden vandaag geslacht zonder dat ze ooit de kans kregen om te paren. Volgens professor Aart De Kruif van de Universiteit Gent is dit geen probleem. "Je mag dieren op het vlak van seks en voortplanting niet vergelijken met mensen. Wie dat doet, snapt niets van dieren", liet hij deze week optekenen in De Standaard.
5 oktober 2006  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:58
In de moderne landbouw heeft kunstmatige voortplanting natuurlijk paren volledig verdrongen. Van de 760.000 koeien die in 2006 in ons land zijn geboren, is een verwaarloosbaar aantal op natuurlijke wijze verwekt en geboren. Voor varkens, paarden en kippen is het niet anders. Miljoenen dieren worden vandaag geslacht zonder dat ze ooit de kans kregen om te paren. Volgens professor Aart De Kruif van de Universiteit Gent is dit geen probleem. "Je mag dieren op het vlak van seks en voortplanting niet vergelijken met mensen. Wie dat doet, snapt niets van dieren".

Sinds kunstmatige inseminatie zijn intrede heeft gedaan in de boerenstiel, is er voor dieren veel veranderd. Een koe en een stier die in een wei hun natuurlijke gang kunnen gaan, is een zeldzaam gegeven geworden. Hetzelfde geldt voor varkens. Bronstige zeugen worden bevrucht met een geut sperma met een pipet. De beer wordt nog wel de stal in gestuurd om de vrouwtjes meer ontvankelijk te maken voor vruchtbaarheidsbehandelingen maar tot paren komt het niet. Ook paarden en kleine huisdieren krijgen in heel hun leven geen de kans op een stevige vrijpartij. In mensenland zou zoiets tot drama's leiden.

"Kunstmatige inseminatietechnieken hebben inderdaad veel veranderd", zegt professor De Kruif. "Ik begrijp de kritiek op intensieve veeteelt, maar het is onrechtvaardig om kunstmatige inseminatie te veroordelen. Voor een vrouwtjesdier maakt het niets uit of ze een pipet met zaad in de vagina krijgt, dan wel een echte penis. Ook zoiets als een voorspel of een naspel kent een dier niet. In de dierenwereld komt de bevrediging van de vrouwtjes niet voor".

Volgens De Kruif staat een vrouwtje enkel open voor toenadering door mannelijke soortgenoten wanneer ze bronstig is. Bij een koe is dat één dag om de drie weken. Honden hebben twee keer per jaar een loopse periode. "Een hond die niet loops is, laat zich niet dekken. Dat is gedrag dat louter hormonaal opgewekt wordt door oestrogenen. Buiten die periode zijn ze er niet mee bezig. Mannetjes krijgen dan wel de kans om klaar te komen in een kunstvagina. Dat vindt een dier prima, hoor", besluit de professor.

Voor GAIA is seks voor dieren geen prioriteit. "GAIA staat liever stil bij de redenen waarom dieren worden gekweekt. Als kunstmatige inseminatie enkel tot doel heeft zoveel mogelijk nakomelingen te produceren, dan kan je daar ethisch gezien grote vraagtekens bij plaatsen. Zeker als je ziet dat koeien hun kalfjes niet meer op natuurlijke wijze ter wereld kunnen brengen. Dat ontspoorde systeem verontrust me veel meer dan het feit dat dieren geen seks hebben", aldus Michel Vandenbosch.

Bron: De Standaard

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek