nieuws

"Diepvriesgroenten zijn 100 procent veilig"

nieuws
West-Vlaamse diepvriesgroentebedrijven zijn niet te spreken over de recente berichten van muizen die werden teruggevonden in de verpakkingen van diepvriesgroenten. "Die negatieve berichtgeving doet afbreuk aan het imago van ons product", zegt Heidi Goovaerts van Ardo. D'Arta en PinguinLutosa sluiten zich daarbij aan.
4 juni 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:12

West-Vlaamse diepvriesgroentebedrijven zijn niet te spreken over de recente berichten van muizen die werden teruggevonden in de verpakkingen van diepvriesgroenten. "Die negatieve berichtgeving doet afbreuk aan het imago van ons product", zegt Heidi Goovaerts van Ardo. PinguinLutosa en D'Arta sluiten zich daarbij aan en zij verzekeren alle investeringen en controles te doen om de voedselveiligheid 100 procent te garanderen.

"Het klopt niet dat de sector geen machines zou hebben om vreemde voorwerpen in diepvriesgroenten te detecteren, zoals Romain Cools van onze federatie Vegebe zegt", zegt Heidi Goovaerts van Ardo. "Ardo hanteert een nultolerantie bij de controle op vreemde voorwerpen in de groenten. Wij aanvaarden niet dat er muizen in onze groenten terechtkomen".

Ardo investeerde de laatste jaren heel wat in controlemechanismen. "Het begint al bij het oogsten waar onze landbouwers machines gebruiken die ongedierte verjagen. Vervolgens gaan de groenten naar de fabriek waar verschillende machines klaar staan om vreemde voorwerpen uit de groenten te halen. Bovendien houden arbeiders gedurende het ganse productieproces een oogje in het zeil", corrigeert Goovaerts de berichtgeving van Vegebe.

Dezelfde bezorgdheid om het imago van de sector is ook terug te vinden bij D’Arta in Ardooie. "Met de controles die we vandaag doen, komen diepvriesgroenten 100 procent veilig van de productielijn", zegt D’Arta-bestuurder Jean-Pierre De Backere. "Tien jaar geleden was het risico ongetwijfeld groter, maar vandaag moet er al een machine uitvallen of slecht geprogrammeerd zijn opdat nog iets aan de controle zou ontsnappen. Controle door mensenogen garandeert ons zelfs in dat geval absolute voedselveiligheid".

De Backere voegt er nog aan toe dat al die investeringen niet zijn gedaan om muizen terug te vinden. "Muizen zijn heel eenvoudig te detecteren, wij willen vooral geen takjes, plastic en hout aan onze waakzame blik laten ontsnappen".

"Het draait hier eigenlijk allemaal om foute communicatie", zegt Herwig Dejonghe, directeur van PinguinLutosa. "Er bestaan performante machines om echt allé vreemde voorwerpen op te sporen in groenten. Belgische firma’s staan zelfs aan de wereldtop wat dergelijke machines betreft".

Dejonghe zegt dat het vinden van muizen in diepvriesgroenten zeer uitzonderlijk is. "Het kan natuurlijk altijd gebeuren. Je kunt moeilijk zeggen dat een vliegtuig nooit neerstort, maar die kans is minimaal. Hetzelfde geldt voor muizen in groenten".

Dejonghe had gisteren al een ongeruste Belgische klant aan de lijn. Die vroeg voor de zekerheid toch nog eens of we wel over de juiste detectieapparaten beschikken. "Ik durf zeggen dat klanten bij Belgische groentebedrijven veiliger zitten dan ooit en veiliger dan waar ook", aldus Dejonghe.

Ook Romain Cools van Vegebe, die muizen in diepvriesgroenten niet durfde uitsluiten, is het daarmee eens. "We hebben in België twee bedrijven die heel ver staan in digitale sorteertechnologiën". Toch blijft Cools erbij dat incidenten zoals in Finland niet volledig uit te sluiten zijn. "Voor een monoproduct zoals erwtjes en wortelen is er wel degelijk 100 procent veiligheid, maar bij bladgroenten zoals spinazie en zeker bij mengelingen kan er nog altijd iets aan het oog van de machines ontsnappen. Maar ik wil voor alle duidelijkheid zeggen dat er nooit een gevaar is geweest voor de volksgezondheid".

Bron: Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek