Deutsche Bank: "Landbouw aantrekkelijk voor belegger"
nieuws"Momenteel kan de landbouw 7 miljard mensen voeden. In het licht van de verwachte bevolkingsaangroei tot 11 miljard tegen 2050 moet in die sector dus veel geïnvesteerd worden", zegt Schmidt. "Het aanbod aan landbouwgrond wordt immers kleiner wegens de verstedelijking en de woestijnvorming. Toch heeft het groeiverhaal van de landbouwgewassen niet alleen te maken met een dalend aanbod aan bewerkte grond. De eerste prioriteit van de Chinezen en de Indiërs die uit de armoede geraken, is de kwaliteit van het eten op te voeren, zoals een grotere consumptie van eiwitten. Dat zal de vraag naar landbouwgewassen en slachtvee hoger sturen".
De voorbije twintig jaar zijn de wereldwijde graanvoorraden al fors geslonken. "Een belegger kan van die trend profiteren door de aandelen te kopen van bedrijven die actief zijn in mest, zaden, pesticiden en genetisch gewijzigde gewassen", vervolgt Schmidt. Ook water wordt schaars. "In 2000 was er 2.000 m water per persoon beschikbaar voor een heel jaar. Daarvan verbruiken we 1.600 m per persoon per jaar. Maar als de bevolking overeenkomstig de verwachtingen blijft aangroeien, zitten we tegen 2030 nog aan 1.300 m beschikbaar water per persoon", zegt Schmidt.
Op het eerste gezicht lijkt er nochtans genoeg water voorhanden. De aardbol is er voor 75 procent mee bedekt. "Maar daarvan is slechts 0,3 procent drinkbaar en beschikbaar", zegt Schmidt. Hij wijst erop dat het persoonlijke waterverbruik veel groter is dan eenieder van zichzelf denkt. "Om drie T-shirts te maken heb je 1 kilo katoen nodig en daarvoor is dan weer 50.000 liter water vereist".
Door de bevolkingsexplosie, de vervuiling en de klimaatverandering zijn grote infrastructuurwerken nodig om in de wereldwijde waterbehoefte te voorzien. In de VS alleen al ligt het verwachte investeringsbedrag in de watersector voor de komende twintig jaar op 1.000 miljard dollar (770 miljoen euro). In de ontwikkelingslanden lijden nu al 1,3 miljard mensen onder waterschaarste.
Tot slot is ook schone energie een belegging in schaarste. "Duurzame energie steunt op de uitputting van de fossiele brandstoffen, de stijgende energievraag, de olieprijshausse en de verplichte vermindering van de CO2-uitstoot. Bijna alle sectoren staan voor een dubbelcijferige groei: zonnepanelen, windmolens, biomassa, waterkrachtcentrales en brandstofcellen", besluit Schmidt.(MP)
Bron: De Tijd