Derde dode door Creutzfeldt-Jakob in Nederland

In Nederland is voor de derde keer iemand overleden aan de BSE-variant van de ziekte Creutzfeldt-Jakob. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bekendgemaakt. Het gaat om een 50-jarige vrouw die begin januari overleed. Na onderzoek in het UMC Utrecht en het Nederlandse CJD-expertisecentrum in Rotterdam werd bevestigd dat het gaat om de nieuwe variant van Creutzfeldt-Jakob.
3 februari 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:06
Lees meer over:

In Nederland is voor de derde keer iemand overleden aan de BSE-variant van de ziekte Creutzfeldt-Jakob. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bekendgemaakt. Het gaat om een 50-jarige vrouw die begin januari overleed. Na onderzoek in het UMC Utrecht en het Nederlandse CJD-expertisecentrum in Rotterdam werd bevestigd dat het gaat om de nieuwe variant van Creutzfeldt-Jakob.

Deze zeldzame ziekte kan worden overgedragen door het eten van met BSE besmette vleesproducten. Eerder overleden bij onze noorderburen een 26-jarige vrouw en een 16-jarige scholier aan de menselijke variant van de gekkekoeienziekte. "Bij het stellen van een diagnose wordt bij oudere mensen niet direct gedacht aan vCJD, omdat dit vooral bij jonge mensen voorkomt. Toch is hier geen sprake van een uitzonderlijke situatie", aldus RIVM-directeur Roel Couthino.

Waar de vrouw de ziekte heeft opgelopen is niet bekend. "De incubatietijd van deze ziekte is heel lang, waardoor de herkomst niet te achterhalen is", zo luidt het. Het RIVM kan ook niet inschatten of er in de toekomst nog meer besmettingen aan het licht komen. "Ik verwacht alleszins niet dat er een grote epidemie komt", besluit Couthino.

Bron: Belga/Agrarisch Dagblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek