header.home link

Demir: "Labo VMM blijft behouden en wordt versterkt"

5 oktober 2022

Het laboratorium van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) in Gent zal de deuren niet sluiten. Het labo blijft behouden en wordt versterkt. Dat heeft Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) dinsdag in de commissie Leefmilieu van het Vlaams parlement geantwoord op vragen van parlementsleden Jos D'Haese (PVDA) en Stijn De Roo (cd&v).

Lees meer over:
onderzoeklabopetrischaalmicroscoopggo-1250

In februari schreef de krant De Standaard dat de toekomst van het VMM-labo aan een zijden draadje hing. Het labo zou mogelijk moeten sluiten omdat er een interne oefening liep rond efficiëntieverbetering en mogelijke nauwe samenwerking met de labo's van VITO, het Vlaamse onderzoekscentrum dat gelijkaardige analyses uitvoert.

Het VMM-labo, gelegen in Gent, voert milieu-analyses uit: het monitort fijn stof, peilt het oppervlaktewater, speurt naar nitraat en fosfaat in het water en kan ook PFAS detecteren.

Het lijkt me belangrijk eigen analysecapaciteit te behouden bij de overheid zelf

Zuhal Demir - Vlaams minister van Omgeving

Vlaams minister Demir liet eerder al uitschijnen dat ze geneigd was het labo te behouden. Dat heeft de N-VA-minister nu ook bevestigd in het Vlaams Parlement. "De budgetten zullen in de begroting voorzien worden voor de mensen en de investeringen om dit labo te behouden en waar mogelijk te versterken. Het lijkt me belangrijk eigen analysecapaciteit te behouden bij de overheid zelf", aldus Demir.

Volgens de N-VA-minister wordt er jaarlijks ongeveer 2 miljoen euro voorzien voor het behoud en de versterking van het labo. "Samenwerking met VITO is uiteraard nog altijd iets wat met vaste regelmaat zal gebeuren, in het kader van efficiëntie. Maar van een opdoeken is dus geen sprake", luidt het.

Vraagstellers De Roo en D'Haese reageren tevreden. "Dankzij de druk van het personeel behoudt de Vlaamse overheid een publiek labo en wordt er opnieuw geïnvesteerd in de capaciteit daarvan", klinkt het.

Raadpleeg het volledige verslag van de parlementaire vraag.

Uitgelicht
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) is naar eigen zeggen geneigd om het laboratorium van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) toch te behouden. Dat zei ze dinsdag i...
20 april 2022 Lees meer

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek