Labo VMM zou dan toch niet sluiten

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) is naar eigen zeggen geneigd om het laboratorium van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) toch te behouden. Dat zei ze dinsdag in het Vlaams parlement na vragen van Mieke Schauvliege (Groen) en Bruno Tobback (Vooruit).

20 april 2022  – Laatste update 20 april 2022 18:55
Lees meer over:
vmmlabo-copyrightVMM-1191

Het VMM-laboratorium, gelegen in Gent, voert milieu-analyses uit: het monitort fijn stof, peilt het oppervlaktewater, speurt naar ­nitraat en fosfaat in het water en kan ook PFAS detecteren. De Standaard schreef in februari over een mogelijke sluiting. "Verschillende pistes liggen op tafel voor de toekomst van het laboratorium van de Vlaamse Milieumaatschappij, het enige onafhankelijke laboratorium van Vlaanderen: ­opdoeken, uitbreiden, of een fusie met het laboratorium van VITO, het Vlaamse onderzoekscentrum dat gelijkaardige analyses uitvoert en dat ook privé-inkomsten vergaart", schreef de krant. In het regeerakkoord was twee jaar geleden al te lezen dat er een 'optimalisatie-oefening' van de laboratoria zou komen.

"Geef mij nog een paar weken de tijd, maar ik ben eerder geneigd om te zeggen dat we het laboratorium behouden en bekijken hoe we het kunnen versterken, als we het behouden", zei Demir dinsdag. "Ik heb daar nog een aantal vragen over die ik beantwoord wil zien. Ik kom er in de loop van de volgende weken op terug."

“Geen efficiëntieverbetering”

"Ik denk dat dat een zeer verstandige keuze is", reageerde Mieke Schauvliege. "Tijdens een werkbezoek van het parlement aan het labo verklaarde administrateur-generaal Bernard De Potter en zijn medewerkers dat een inkanteling van het labo in VITO geen efficiëntieverbetering met zich meebrengt. Meer nog, het goedkoopste scenario zou minstens 2 miljoen euro duurder zijn dan het labo onder VMM-vleugels te houden.”

"We zullen natuurlijk moeten kijken of het ook in de praktijk zo simpel zal zijn", zei Bruno Tobback op zijn beurt. "In het voorbije jaar is er immers zwaar geschrapt in de investeringsmiddelen voor dat labo, tot nog een derde of zelfs een kwart van wat het zou moeten zijn. Als de beslissing genomen wordt om verder te gaan met een eigen labo, moet het beschikken over de nodige middelen om te investeren in de nodige apparatuur en uitrusting. Die duidelijkheid zou u moeten geven als u wilt dat het meer wordt dan een symbolische beslissing. Aan een pro-formalabo heeft de Vlaamse overheid ook niets."

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Beeld: VMM

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek