Delhaize wordt Belhaize: retailer wil Belgische afkomst producten benadrukken

Supermarktgroep Delhaize verandert kort van naam en heet in mei Belhaize. De naamsverandering geldt voor vier weken. Met de marketingstunt wil de retailer benadrukken dat klanten steeds meer Belgische producten kopen en het lokale assortiment veel aandacht krijgt. Vorig jaar zag Delhaize de vraag naar lokale producten met 15 procent toenemen.

28 april 2021  – Laatst bijgewerkt om 29 april 2021 8:47
Lees meer over:
Delhaize_belhaize

Delhaize koopt jaarlijks voor drie miljard euro producten aan bij zijn 1.600 Belgische leveranciers. Deze producten zijn goed voor 70 procent van het assortiment en gaat onder andere over vlees, verse groenten en fruit, kaas, melk, brood. De Belgische supermarkketen wil het aandeel lokale producten in haar 763 supermarkten de volgende jaren verder opvoeren.

Hiermee lijkt het bedrijf in te spelen op het sentiment van zijn klanten. “Zijn zijn meer en meer bewust op zoek naar producten van Belgische origine. Sinds het begin van de gezondheidscrisis is de populariteit ervan nog nooit zo hoog geweest", laat het bedrijf weten in een persbericht. Zo merkt Delhaize dat de vraag naar inlandse producten in 2020 met meer dan 15 procent is gestegen.

Door met Belgische producenten te werken, kunnen er kortere circuits en rechtstreekse relaties worden opgezet om de leveranciers zo een beter inkomen te garanderen

Roel Dekelver - Woordvoerder Delhaize

Volgens de supermarkketen is het een combinatie van factoren die de consument naar lokale producten doet grijpen. Zo spelen mee: kwaliteit, smaak, variatie, transparantie, duurzaamheid en de ondersteuning van de lokale economie. De groeiende interesse in lokaal eten wordt ook bevestigd door een onderzoek van Fairtrade van april 2020. Hierin geeft 42 procent van de Belgen aan dat ze in de toekomst steeds meer bewust lokaal en Belgisch willen consumeren.

Delhaize benadrukt dat er voor sommige producten, zoals bijvoorbeeld exotische vruchten, geen lokale alternatieven zijn. Toch zijn er de laatste jaren tal nieuwe producties naar ons land gehaald. "Mensen associëren Belgische producten vaak met klassiekers: witloof, appels, streekbieren, koekjes. Maar vaak zijn er ook verrassende producten waar niemand van verwacht had dat ze ook bij ons geproduceerd worden. Zo hebben we al een uitgebreid gamma van kwaliteitsvolle Belgische wijnen en binnenkort zullen we in primeur Belgische thee aanbieden", aldus woordvoerder Roel Dekelver.

Eerste theeplantage in Vlaanderen start productie
Uitgelicht
Amaryllisteler Raf Rombouts uit Loenhout is vanaf deze maand ook theeteler. Vorige week zijn de eerste plantjes de grond ingegaan. Hij is volgens eigen zeggen de eerste theete...
25 februari 2021 Lees meer

Volgens de supermarktketen heeft lokale productie tal van voordelen boven importgoederen. “In de eerste plaats kan de klant zo rekenen op verse producten. En door met Belgische producenten te werken, kunnen er ook kortere circuits en rechtstreekse relaties worden opgezet om de leveranciers zo een beter inkomen te garanderen”, aldus Dekelver.

Mensen associëren Belgische producten vaak met klassiekers : witloof, appels, streekbieren, koekjes. Maar er zijn ook verrassende producten waar niemand van verwacht had dat ze ook bij ons geproduceerd worden, zoals wijn en thee

Roel Dekelver - Woordvoerder Delhaize

Door de kortere afstanden die worden afgelegd van de producent tot de distributiecentra kan Belhaize met lokale producten ook zijn CO2-voetafdruk beperken. Dit is één van de inspanningen van de retailer binnen het duurzaamheidsprogramma Lion’s Footprint. Door deze inspanningen claimt het bedrijf vanaf dit jaar in alle 763 winkels CO2-neutraal te zijn.

Om het belang van lokaal voedsel te benadrukken en de leveranciers naar eigen zeggen te bedanken, verandert Delhaize in mei van naam. De 1.600 Belgische producenten zullen extra in de kijker gezet worden en enkele verpakkingen zullen tijdelijk andere logo’s krijgen om de lokale verankering te benadrukken.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek