De grootste mouterij van België zet in op regeneratieve landbouw

nieuws

‘s Werelds grootste mouterij Boortmalt, die zijn hoofdkwartier in Antwerpen heeft, wil tegen 2030 heel wat minder CO2 uitstoten. Hiervoor zet ze vooral in op regeneratieve landbouw bij haar producenten, met 'koolstofneutrale brouwgerst' als resultaat.

13 mei 2024 Jozefien Verstraete
Lees meer over:

De Antwerpse Boortmalt-mouterij is de grootste mouterij ter wereld en maakt jaarlijks 470.000 ton mout waar 17 miljard pintjes van gemaakt kunnen worden. Van oorsprong is de mouterij Belgisch, maar deze is ondertussen in handen van de Franse landbouw- en agribusiness-coöperatie Axereal. Tegen 2030 wil Boortmalt bij twee derde van zijn gerstaanbod de absolute Scope 3-uitstoot met 30 procent verminderen. “We zullen uiteraard ons best doen om meer te reduceren maar dat is de eerste stap”, aldus woordvoerder Sébastien Garnier. “Deze reductiedoelstelling geldt niet alleen voor de Antwerpse mouterij, maar wordt over de vijf continenten uitgerold” De doelstelling, die in lijn ligt met de klimaatdoelstellingen van Parijs, wil Boortmalt halen door onder meer een toenemend deel van zijn gerst uit regeneratieve landbouw te winnen, en de veerkracht te versterken van de gersttoeleveringsketen om de uitdagingen van de klimaatverandering het hoofd te bieden.

Scope 3-uitstoot

De uitstoot van broeikasgassen van een organisatie wordt vaak verdeeld in drie scopes of domeinen. Door de uitstoot van broeikasgassen te categoriseren kunnen organisaties een beter begrip krijgen van hun totale klimaatimpact en kunnen ze gerichte maatregelen nemen om deze impact te verminderen.

De Scope 1-uitstoot omvat directe emissies die voortkomen uit bronnen die eigendom zijn van het bedrijf of worden gecontroleerd door de organisatie zelf zoals brandstofverbruik. Scope 2 omvat emissies die ontstaan zijn buiten de grenzen van de organisatie en die gerelateerd zijn aan de afname van elektriciteit of energie van externe bronnen. De mouterij laat weten al enige tijd geleden begonnen te zijn met het terugdringen van haar Scope 1- en Scope 2-uitstoot door onder meer te investeren in alternatieve energie, de behoefte aan energie te verminderen en hernieuwbare energie in te kopen.

Daarom dat het nu tijd is voor de mouterij om de Scope 3-uitstoot aan te pakken. Scope 3 vormt meestal het grootste deel van de CO2-voetafdruk van een bedrijf en heeft betrekking op emissies die gerelateerd zijn aan upstream- en downstreamactiviteiten in de keten. Daaronder valt onder meer de uitstoot gegenereerd door de leveranciers en het transport. Ook bij de grootste mouterij van de wereld kan het overgrote deel van de uitstoot naar deze derde categorie teruggebracht worden. “Het grootste deel van onze uitstoot ligt bij de producenten en coöperaties die gerst leveren”, aldus de mouterij. “Daarom zetten we sterk in om veranderingen in landbouwmethoden te ondersteunen en koolstofvastlegging mogelijk te maken.” Dit impliceert een reeks agronomische aanpassingsstrategieën op het niveau van landbouwbedrijven in het kader van regeneratieve landbouw.

Wat is regeneratieve landbouw?

Regeneratieve landbouw is een manier van landbouw die zich richt op het herstellen en verbeteren van de bodemgezondheid, het verminderen van de afhankelijkheid van externe inputs en het bevorderen van biodiversiteit. Carbon farming wordt vaak toegepast binnen regeneratieve landbouw. Hierbij tracht de landbouwer zoveel mogelijk koolstof uit de atmosfeer te nemen en op te slaan in de bodem, vegetatie en andere organische materialen. Landbouwers kunnen koolstof opslaan door onder meer het minimaliseren van de bodembewerking, het maximaliseren van bodembedekking, teelten te diversifiëren en kunstmatige meststoffen te vervangen door biologische.

“We geloven dat de evolutie naar regeneratieve landbouw een sterke hefboom is om duurzame producten zoals brouwgerst te cultiveren. Maar de taak is echter enorm en complex, en vereist verschillende niveaus van aanpassingen voor onze leveranciers”, zegt Yvan Schaepman, CEO van Boortmalt. Daarom is de mouterij een samenwerking aangegaan met ‘Soil Capital’ die de leveranciers van Boortmalt met allerlei zaken zal helpen gaande van strategisch advies tot praktische ondersteuning bij de implementatie van regeneratieve landbouw.

In 2019 startte Boortmalt al met de ontwikkeling van een waardeketen op basis van lokale en regeneratieve gerst in België, in samenwerking met Soil Capital. Vandaag produceren meer dan 100 boeren regeneratieve gerst onder het Boortmaltmerk "Pure Local" voor meer dan 20 Belgische brouwers. “In België wordt er eigenlijk zeer weinig gerst geproduceerd, daarom was het onze bedoeling om met dit project gerst te herintroduceren”, duidt de woordvoerder van Boortmalt. “In het begin van het project waren er negen boeren, volgend jaar zullen we met meer dan 100 boeren zijn. Het project slaat het meest aan in Wallonië, maar er zijn zeker ook boeren in Vlaanderen die aan het gerstproject meedoen.”

De landbouwers die in het generatieve gerstproject stappen krijgen een eerlijke en stabiele prijs voor hun product. Het doel van Boortmalt is om dit proefproject in de komende jaren uit te breiden. “Door het werk van landbouwers te belonen en de veerkracht van de toeleveringsketen te verbeteren, geloven we dat dit de juiste manier is om de noodzakelijke transitie op schaal te bereiken”, zegt Chuck de Liedekerke, CEO van Soil Capital.

Garnier benadrukt de landbouwers steeds hun best doen om CO2-neutraal te zijn bij de gerstproductie maar dat dit niet altijd lukt. “Landbouwers werken met levende materialen waarbij je niet altijd alles in de hand hebt. Aan regeneratieve landbouw doen wil daarvoor nog niet zeggen dat je gegarandeerd een CO2-neutrale productie zal hebben. Onze doelstelling is om 30 procent te reduceren door gebruik te maken van alle mogelijkheden en technologie die we nu hebben. Maar we hopen dat we in de nabije toekomst andere methodes en technologieën zullen vinden om de CO2-uitstoot te verminderen tot misschien zelfs 50 procent."

Arvesta wil koolstoflandbouw uitbreiden naar 10.000 hectare in 2023
Uitgelicht
Arvesta, brouwerij Alken Maes en maalderijen Dossche Mills en Paniflower lanceren een samenwerkingsmodel om carbon farming op grote schaal uit te rollen voor de Belgische land...
16 november 2022 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek