Kerstboom recycling: composteren, aan alpaca’s voederen of zelf opeten?
nieuwsWat doe je met de je kerstboom als de feestperiode voorbij is? In plaats van je feestboom te laten ophalen door de gemeentediensten zijn er verschillende duurzame en creatieve manieren om hem een tweede leven te geven. Kies je voor composteren, alpaca’s te trakteren of de naalden op je boterham te smeren?
Biologische houtskool
De eindejaarsfeesten zijn voorbij, de overdadige maaltijden verteerd en Mariah Carey kan haar beroemde kersthit opnieuw een jaar in de diepvries leggen. Maar nu moet die deels verdorde kerstboom nog de deur uit. Veel gemeenten bieden speciale ophaaldiensten aan, waarbij je de naaldboom op een aangegeven dag langs de kant van de weg kan plaatsen. Eenmaal opgehaald, worden de bomen gecomposteerd.
Wil je daar niet op wachten, dan kan je hem inleveren bij het containerpark. In Geraardsbergen liep een tijdje terug een opmerkelijk testproject waarbij kerstbomen duurzaam gecomposteerd worden via ‘prolyse’. Bij deze techniek worden bomen eerst vermalen en gezeefd, waarna de stukjes naar een prolyse-installatie in Duitsland of Zwitserland worden gestuurd. Daar worden ze verhit tot 650 graden Celsius zonder extra zuurstof. Dit resulteert in biochar, een soort biologische houtskool dat CO2 vasthoudt. Deze biochar wordt daarna teruggegeven aan de natuur, waardoor de CO2-uitstoot wordt beperkt. Dit circulaire proces biedt een duurzaam alternatief voor de traditionele kerstboomverbranding en draagt bij aan de vermindering van klimaatverandering.
Traktatie voor alpaca’s
Kerstbomen kunnen naast compost ook een tweede leven krijgen als diervoeder. Zo verzamelen veel alpacaboerderijen spar- en dennenbomen in om ze aan de dieren te geven. De bomen bevatten vezels, die goed zijn voor hun spijsvertering en de naalden zitten vol vitamine C en andere voedingsstoffen. Dit is een duurzame manier om je kerstboom een tweede leven te geven, terwijl de alpaca’s getrakteerd worden op een natuurlijke snack. Het idee wint steeds meer aan populariteit, vooral in Nederland. De 70 alpaca’s van een alpacaboerderij in Aagtekerke aten vorig jaar in totaal zo’n 750 bomen, zo getuigt de eigenares aan Omroep Zeeland. Dit jaar verwacht ze haar dieren te trakteren op een duizendtal bomen.
Op je eigen boterham
Misschien komt het meest opmerkelijke idee wel van de stad Gent. Gent staat er al langer om bekend de strijd aan te gaan met voedselresten en afvalstromen, maar nu komt de stad toch wel met een erg opvallend voorstel: eet je kerstboom op in plaats van hem weg te gooien. De stad benadrukt dat kerstbomen, mits ze niet bespoten zijn met giftige stoffen, eetbaar zijn. In Scandinavië wordt er al decennialang gekookt met sparrennaalden, een waardevol botanisch ingrediënt. Ze worden verwerkt in sparrennaaldenboter, of sparrennaaldensaus en zelfs in drankjes. Het is volgens het Gentse stadsbestuur lekker en gemakkelijk te maken. Het is belangrijk om de naalden vooraf even kort te koken om vuil te verwijderen. De spar, den en zilverspar zijn eetbaar, maar pas op voor de taxus. Taxusbomen zijn zeer giftig en mogen nooit gegeten worden.
Het Voedselagentschap laat intussen weten dat het eten van kerstbomen geen goed idee is. “Kerstbomen zijn niet bedoeld om in de voedselketen terecht te komen”, zegt Hélène Bonte van het Voedselagentschap aan Het Laatste Nieuws.

Bron: Eigen berichtgeving