Gents kerstboomadvies gaat de wereld rond, maar wordt weggelachen
nieuwsHet advies van de stad Gent om naalden van de kerstboom te consumeren na de feesten, gaat de wereld rond. The New York Times, The Guardian, Le Figaro, tot Spaanstalige en Chinese media toe... allen berichtten over de bizarre "klimaatvriendelijke" tip om de naalden van de kerstboom te koken en ze te verwerken in bijvoorbeeld boter. Daarbij werd expliciet verwezen naar Scandinavië waar dit gebruikelijk is.
België, en meer bepaald Gent, werd in deze donkere dagen voor even het middelpunt van de aandacht. De stad vond het een goed idee om haar inwoners aan te sporen om de naalden van de kerstboom op hun boterham te smeren. Het Federaal Voedselagentschap reageerde snel en waarschuwde om dit niet te doen, "want kerstbomen zijn niet bedoeld om in de voedselketen terecht te komen." Dat advies werd gretig opgepikt van de VS, over het Verenigd Koninkrijk tot zelfs India en China.
Kruidenthee, maar niet van kerstbomen
Woensdag sloten de Zweedse autoriteiten zich bij het advies van het FAVV aan: je kan van dennennaalden kruidenthee, bier of siroop maken, klinkt het, "maar enkel wanneer die onder goede omstandigheden en op het juiste moment in het bos worden verzameld." Anneli Widenfalk van het Zweedse voedselagentschap merkt op dat dit dus niet geldt voor kerstbomen, omdat die mogelijk kunnen behandeld zijn met gewasbeschermingsmiddelen die niet zijn toegestaan voor eetbare gewassen.
De Zweden gebruiken vooral jonge scheuten, geplukt in mei of juni, om mee te koken en in kleine hoeveelheden te consumeren. Er bestaat zelfs sparrenbier in Zweden, al 1.000 jaar geleden gebrouwen door Vikingen, zegt familiebedrijf Smalandsgran.

Bron: Belga / Eigen berichtgeving