Grootste bodemkoolstofkredietproject ter wereld verkeert in zwaar weer

nieuws

Het grootste bodemkoolstofkredietproject ter wereld, waarmee bedrijven hun CO2-uitstoot kunnen compenseren, verkeert in zwaar weer. Het project werd in navolging van een beslissing van een Keniaanse rechtbank opgeschort door Verra, een internationale ngo die dergelijke projecten haar goedkeuring geeft. Daardoor is het lot ervan onzeker geworden, zo schrijft de Wall Street Journal.

Vandaag Griet Lemaire
Lees meer over:
carbon farming Kenia_Northern Kenya Rangelands

Het project, het Northern Kenya Rangelands Carbon Project, omvat ongeveer 1,9 miljoen hectare aan grasland dat eigendom is van de Masaai, Borana en andere inheemse herdergroepen. Daarnaast leven in het gebied ook verschillende bedreigde diersoorten, zoals jachtluipaarden, zwarte neushoorns en Rothschildgiraffen.

Inbreuk op eeuwenoude rechten?

Als onderdeel van het project moesten herders het grazen van hun vee roteren om zo de grassen de nodige tijd te geven om te herstellen en zo de koolstopslag te optimaliseren. Lokale herders stellen echter dat het project een inbreuk is op hun eeuwenoude rechten om het gebied te begrazen zoals ze willen. Een rechter gaf de herders in januari gelijk, waardoor het onduidelijk is hoe het nu verder moet. De beheerders van het Northern Kenya Rangelands Carbon Project tekenden wel beroep aan tegen de uitspraak van de rechter.

Onder meer de Amerikaanse techgiganten Meta en Netflix hadden bij het project al koolstofkredieten opgekocht in hun streven om koolstofneutraliteit - niet meer koolstof uitstoten dan dat er wordt opgeslagen - te bereiken. Volgens de WSJ heeft het project al meer dan zes miljoen koolstofkredieten verkocht. Dat komt overeen met een waarde van 37 tot 80 miljoen euro. Volgens de ontwikkelaars zou het volledige project 50 miljoen ton koolstof kunnen capteren, wat overeenkomt met de uitstoot van miljoenen trans-Atlantische vluchten.

Wat is koolstoflandbouw? 

Koolstoflandbouw, of carbon farming, is een landbouwpraktijk gericht op het verhogen van de opname en opslag van koolstof (C) in de bodem en houtige biomassa. Door CO2 uit de lucht te halen en langdurig op te slaan in bodems, kan carbon farming niet alleen bijdragen aan de vermindering van broeikasgassen, maar verhoogt het in tussentijd ook de bodemvruchtbaarheid en -gezondheid met als bijgevolg een hoger waterbergend vermogen, grotere weerbaarheid tegen erosie en een positieve impact op de biodiversiteit. 

Hoe claims hard maken?

Koolstofkredietprojecten zijn al langer controversieel, omdat vaak niet duidelijk is of de projecten daadwerkelijk de geclaimde reductie van de uitstoot aan broeikasgassen kunnen bewerkstelligen. Om die claims hard te kunnen maken, werkt ILVO bij ons aan een koolstofmonitoringtool in het kader van een Europees project. Het is de bedoeling om de verandering in de koolstofvoorraden in de bodem en de uitstoot van broeikasgassen uit de bodem efficiënt op te volgen. Op die manier zou dan een Europees label kunnen uitgereikt worden.

Ecoregelingen voor koolstoflandbouw

Sinds het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) dat twee jaar geleden van start is gegaan, kunnen Vlaamse landbouwers ook de ecoregeling ‘verhogen van het koolstofgehalte door het aanbrengen van producten met een hoog koolstofgehalte’ aanvragen. Daarbij krijgen landbouwers een tegemoetkoming wanneer ze stalmest, compost of houtsnippers op hun bodem aanbrengen.

Sinds de introductie van de regeling in 2023 is de populariteit ervan sterk gestegen. Zo liep het aantal aangevraagde subsidies voor het toedienen van compost op van 292 boeren en 3.725,5 hectare in 2023 naar 367 boeren en 5.412 hectare vorig jaar. Ook het toedienen van houtsnippers won sterk in populariteit en steeg van 18 boeren en 87,5 hectare in 2023 tot 57 boeren en 198,5 hectare vorig jaar. Bij de toediening van stalmest steeg het aantal aanvragers van 5.809 in 2023 naar 6.317 in 2024. Het areaal steeg in dezelfde periode van 76.475,8 hectare naar 89.929,1 hectare.

Nieuwe simulatietool brengt effect koolstoflandbouw op elk landbouwperceel in beeld
Uitgelicht
Het Agentschap Landbouw en Zeevisserij lanceert een simulatietool waarmee landbouwers kunnen inschatten wat koolstoflandbouw oplevert op hun percelen. Die nieuwe online tool m...
9 april 2025 Lees meer

Bron: Belga / eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek