COP27 was een flop, maar dat is niet erg

"We moeten niet treuren dat de COP27 alweer teleurstelt. Misschien hebben globale problemen alleen lokale oplossingen." Dat schrijf VILT-redacteur Bram Bombeek in een opinie voor De Tijd.

23 november 2022  – Laatste update 23 november 2022 22:20
Lees meer over:

Het blijft wat onderbelicht, maar ook meer vlees eten kan goed zijn voor het klimaat. Alleen al in de Indiase deelstaat Uttar Pradesh zwerven er minstens 1,3 miljoen koeien en stieren vrij rond, evenveel als de volledige Vlaamse rundveestapel. De dieren worden door hun eigenaars achtergelaten als ze geen melk meer geven, maar ze vreten de velden van arme boeren kaal, veroorzaken verkeersongelukken of scheppen achteloze voorbijgangers op.

Nergens zijn er meer vegetariërs dan in India, maar melk beschouwen ze als een godendrank en een belangrijke bron van nutriënten. Vroeger werden uitgemolken runderen door de lokale moslimbevolking geslacht en geëxporteerd, maar de hindoe-nationalistische BJP van premier Modi maakte van de bescherming van de heilige koe politieke prioriteit nummer één. In de afgelopen 7 jaar werden zeker 45 mensen gelyncht nadat na ze een dier hadden aangereden of stiekem een biefstuk in de tandoor hadden gegooid. De methaanuitstoot van die zwerfkoeien moet gigantisch zijn. De eenvoudigste oplossing is ze een goed leven te geven met één slechte dag aan het eind.

In het rijke Westen is de koe niet heilig, maar de nieuwe klimaatduivel. “De veehouderij stoppen zou een even logische eis moeten zijn als fossiele brandstoffen in de grond houden”, zegt de Britse wetenschapsjournalist George Monbiot. Eerder dan dieren te houden, moeten we onze eiwitten en vetten brouwen in grote fermentatievaten op basis van bacteriën en gisten. Nog erger dan megastallen vol kippen of varkens, zijn schapen of koeien die grazen in de wei. Voor Monbiot zijn zij de ergste aanslag op de biodiversiteit en het klimaat. In plaats van weiden als wiegende zeeën wil hij weer donkere en dichte wouden.

Misschien is het toch een beetje absurd om van mensen zo verschillend als Europese wildernisfanaten en Indische vegetariërs met een koeienprobleem een eensluidend antwoord op de klimaatverandering te verwachten. Iedere klimaattop draait zo op een teleurstelling uit. Volgens de Amerikaanse landbouwer-filosoof Wendell Berry bestaat er niet zoiets als globale problemen; er zijn alleen lokale problemen met lokale oplossingen. “If we think the future damage of climate change to the environment is a big problem only solvable by a big solution, then thinking or doing something in particular becomes more difficult, perhaps impossible”, schrijft hij in zijn essay Our Only World.

Wit privilege

De uitzichtloosheid van wachten op de grote oplossingen vertaalt zich in de zinloosheid van klimaatacties die we de voorbije weken hebben gezien. #JustStopOil is een beetje #whiteprivilege en het einde van de veeteelt zou de bestaanszekerheid wegnemen van honderden miljoenen van de armste mensen. We onthouden de secondelijm en de tomatensoep, maar geen haalbare en concrete eis. Aan wie zouden ze die ook voorleggen? België stuurde een delegatie van 125 man, maar niemand had enige beslissingsbevoegdheid.

Nochtans bestaan er antwoorden, al zullen die noodzakelijk voor iedere context uniek zijn en vragen ze toewijding en expertise. De methaanuitstoot van de Europese melkveehouderij is gehalveerd sinds de jaren ’80 waardoor de sector volgens de meest recente klimaatmodellen niet eens meer bijdraagt aan de opwarming. De Europese melkplas is even groot als de Indische, maar met vier keer minder dieren. Het zal veel makkelijker zijn om de Indische boer met onze knowhow over zijn favoriete dier te verleiden, dan met de bacteriële drab van Monbiot.

Hier in Vlaanderen zijn ondertussen genoeg lokale problemen die om oplossingen smeken. We staan stil in files die ons miljarden kosten, één op vier kinderen lijdt aan de gevolgen van een slecht dieet, de arbeidsmarkt schreeuwt om technische profielen. Al die problemen hebben lokale oplossingen. We moeten er niet eens voor naar Sharm-el Sheik vliegen en misschien heeft het klimaat er ook nog iets aan.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek